Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets stora kulturhändelse i Roslagen – Ljusterö Operafestival till Jussi Björlings minne

 

Jussi Björling Foto: Wikimedia

Årets största kulturhändelse i Roslagen är utan tvekan Jussi Björlingjubileet på Ljusterö i augusti. 2011 skulle Jussi Björling har fyllt 100 år, något som firas på många ställen runt om i världen, så även på Ljusterö. Från när och fjärran flygs operastjärnor in för att hylla den svenske tenorlegenden. Den 18-21 augusti fylls hela ön av opera. Det bjuds på högklassiga konserter, barnopera, filmvisning, operapub mm i den vackra skärgårdsmiljön. Man räknar med runt 2 500 festivalbesökare under fyra dagar.

För första gången i operafestivalens sjuåriga historia framförs en hel opera konsertant med internationella solister, kör och en 30-mannaorkester. Valet var enkelt: Puccinis klassiker La Boheme, den opera som följde Jussi Björling själv under hela hans enastående karriär och som innehåller så många av operalitteraturens kändaste partier.

 

Det internationella sångarlaget leds av den norska sopranen Victoria Nava, den italienske tenoren Dominic Natoli och den brittiske basen Matthew Rose som till vardags kan höras på världsscener såsom Metropolitanoperan i New York och Covent Garden i London. Alla ställer de upp för minimala gager för att hedra den legendariska tenorens minne. Ljusteröfestivalen ger därmed den svenska publiken en unik chans att höra sångare som aldrig tidigare framträtt i Sverige. Övriga roller sjungs av de väletablerade svenska sångarna Peter Kajlinger, Jacqueline Miura och Kosma Ranuer.

 

Operastjärnan Matthew Rose, som senare i höst gör samma roll i Metropolitanoperans produktion av La Boheme, ställer upp i festivalen helt utan ersättning som en personlig hyllning till Jussi. ”Det är en ära att få delta. Jussi är en förebild för oss alla än i dag och jag ser fram emot att få sjunga på ”helig Jussi-mark”, säger han. Hinner den golftokige operastjärnan med en och annan golfrunda också på Ljusterö golfbana under sin vecka i skärgården är hans lycka gjord!

Operafestivalen på Ljusterö glädjer sig åt det ökande intresset för opera och en växande publik vilket har gjort att den tidigare konsertlokalen blivit för liten. Under operafestivalen ska därför Ramsmora Varvs 1500 kvm stora båthangar få fungera som spelplats. Den enorma lokalen som är byggd för vinterförvaring av båtar, står under sommarmånaderna outnyttjad och visade sig ha en utmärkt akustik. Nu ska den med stor möda och en gnutta magi tillfälligt förvandlas till ett italienskt operahus med kristallkronor i taket. Det ska byggas scen med ljud- och ljusutrustning, artistloger samt gradänger för 900 publikplatser. Konsertupplevelsen kommer att bli något utöver det vanliga! Opera på Varvet kallas storsatsningen.

 

Varvet ligger vackert vid havet och för första gången får operafestivalens besökare kontakt med vattnet, något man från arrangörernas håll länge har drömt om. ”Ja, närheten till havet stärker kopplingen till Jussi och hans förkärlek till båtar, fiske och skärgården”, förklarar Jessica Lindberg Dik, eldsjälen bakom festivalen. ”Jussi och skärgården var ju tätt sammankopplade. Säg den som inte tänker på Jussi när han hör tonerna av Till havs!”. På Siarö hade familjen sommarnöjet man kallade ”sitt paradis på jorden” – det var här Jussi slappnade av och det var här man kunde vara säker på att hitta honom i fiskebåten ute på fjärden.

Till konserterna på varvet finns det i år möjlighet att åka med M/S Rödlöga från Österskär eller buss från centrala Stockholm. Förutom La Boheme gör även den framgångsrika operatrion Divine en konsert på varvet under festivalen. ”Divine gästade operafestivalen för tre år sedan och många har önskat att de ska komma tillbaka. De populära tjejerna som kryddar allt de gör med mycket humor är väldigt uppbokade, men vi hade verkligen tur som lyckades hitta ett datum som fungerade”, avslöjar Jessica Lindberg Dik.

Källa: Mynewsdesk