Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ove Imland ställer ut målningar om djur och natur på Galleri Skeppsta hytta

Foto: Skeppsta Hytta.

Zoociologi – En konstutställning inspirerad av de platser vi skapar, för att tryggt och bekvämt se och uppleva vilda djur och exotisk natur.

Ove Imland inspireras av miljöer, djur och objekt på naturhistoriska museer, djurparker, akvarier och botaniska trädgårdar. På dessa platser möter vi vilda djur och exotisk natur som tablåer och alldeles ofarliga. Men våra fantasier och kulturella föreställningar om det vi ser kittlar våra sinnen, annars skulle de knappast kunna härbärgera en så omfattande och populär upplevelseindustri.
Till en början handlade hans möte med denna konstruerade och tillrättalagda natur om ikonografiska och fenomenologiska tankegångar.
– “Hur betraktar vi och upplever dessa rekonstruerade bilder av naturen och förtingligandet av djur och naturalier, bakom djurparkens galler och museets glasmontrar?”, frågar sig Ove Imland
– “Efterhand har jag alltmer börjat intressera mig för platsen som visuell kontext.
Jag kallar detta – vårt kulturellt betingade sätt att se – för intervisualitet”, fortsätter han.

Vårt sätt att se och uppleva något, påverkas av våra personliga och kulturella erfarenheter. Vi bär med oss lager av minnesbilder genom vilka vår blick filtreras och formas. Men också vår relation och våra förväntningar till platsen påverkar oss, både i hur vi upplever och förhåller oss till det vi ser.
Ove Imlands konst ställer frågan: Vad är det egentligen vi ser?
Ove Imland är utbildad på Konstfack i Stockholm 1984-87 och sedan dess verksam som konstnär. Han har haft ett flertal separatutställningar på bland annat Väsby konsthall och Galleri Hippo i Stockholm.

Källa: Gröna Kusten.