Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nike tillgodoser Greenpeace krav – rensar ut alla miljögifter ur sin produktionskedja

Foto: Wikimedia

Världens största producent av sportkläder, Nike, har beslutat att fasa ut alla farliga miljögifter ur sin produktionskedja till 2020. Beskedet kommer bara fem veckor efter att Greenpeace rapport, ”Dirty Laundry”, avslöjat att flera stora klädmärken, så som Nike, Puma och Adidas, kan sammankopplas med anläggningar som släpper ut miljögifter i floder i Kina.

Nu lovar Nike full transparens över de kemikalier som släpps ut från deras underleverantörers fabriker. En handlingsplan ska enligt Nike släppas inom åtta veckor.  Företaget lovar även att verka för att få bort miljögifter inom klädindustrin globalt.

– Vi välkomnar att Nike går med på våra krav och lovar att avgifta sin produktion. Men först när vi sett handlingsplanen vet vi om Nike menar allvar med att fasa ut miljögifterna från hela produktionskedjan, säger Patrik Eriksson, kampanjchef för Greenpeace.

Tidigare har även Puma gått med på Greenpeace krav.  Greenpeace kampanj för att Adidas ska fasa ut miljögifterna fortsätter.  Under fotbollsmatchen mellan Nike-sponsrade Barcelona och Adidas-sponsrade Real Madrid i Spanien igår kväll projicerade Greenpeace orden ”water pollution is not fair play” för de 100 000 fans som befann sig på fotbollsstadion. Idag under morgonen besökte Greenpeace en av Adidas butiker i centrala Stockholm för att dekorera deras skyltfönster med en uppmaning att avgifta sin klädproduktion.

– Nu är det dags att Adidas och andra stora klädföretag antar Greenpeace utmaning och fasar ut all användning av miljögifter från produktionen av kläder. Vi kommer att fortsätta vår globala kampanj för att förmå dem att agera, lovar Patrik Eriksson, kampanjchef för Greenpeace.

Källa: Greenpeace