Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fyrhjulsdrift allt populärare för svensk vinterkörning

Alltfler uppskattar fyrhjulsdriftens fördelar på svenska vintervägar. I Sverige har antalet sålda bilar med fyrhjulsdrift ökat markant, från att var tionde såld bil under 2005 var fyrhjulsdriven till att var femte såld personbil under 2011 har fyrhjulsdriftsteknik. Audi som var pionjär med tekniken har genom sitt innovativa quattrosystem en naturligt stark position inom fyrhjulsdrift och idag är varannan såld Audi en quattro.

Idag är det höstdagjämning och när vintern närmar sig med stormsteg skyndar sig många nu till däckverkstaden för att byta däck. Att ha vinterdäck på bilen vid vinterväglag är ett krav från 1 december, men blixthalkan och den första snön kommer ofta hastigt så kloka bilförare väljer att skifta däcken redan nu. Och på samma sätt väljer allt fler svenska bilförare att köpa en bil med fyrhjulsdrift.

– Quattro permanent fyrhjulsdrift bidrar till en ökad framkomlighet och till säkrare vägegenskaper på vintriga vägar, även om det självklart inte ersätter personligt förnuft och respekt för väglaget, säger Jens Wetterfors, chef Audi Sverige.

I Sverige har andelen bilar med fyrhjulsdrift gått från 13,3 procent 2005 till att hittills i år utgöra 19,2 procent av den totala personbilsmarknaden. Sedan år 2000 har andelen Audibilar med quattro ökat från 31 procent till 47 procent av den totala försäljningen och totalt sett är Audi i dag det bilmärke som säljer näst flest fyrhjulsdrivna bilar i Sverige. Fyrhjulsdrift, och quattro, är något som är speciellt synonymt med Audi sedan märket 1980 lanserade den första serieproducerade fyrhjulsdrivna bilen.

Källa: Audi.