Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ju mer vi köper desto större är risken att vi får konsumentproblem, speciellt under julhandeln

Ju mer vi köper desto större är risken att vi får konsumentproblem.Och risken att stöta på problem är som störst under julhandeln.Men genom att vara påläst och känna till sina rättigheter kan problemen minska.

Nu lanserar Konsumentverket ett jultema på sin webbplats. Förhoppningen är att öka medvetenheten hos konsumenterna. Vare sig man handlar på Internet, i en butik eller på en torghandel så finns det konsumenttips som kan göra att en tvist aldrig behöver uppstå. Genom att besöka jultemat får man bland annat lära sig;

* sina rättigheter när man handlar i butik
* tips på hur man e-handlar säkert
* hur man reklamerar en vara som är felaktig
* vad som gäller om ger bort eller får en tjänst i julklapp

Jultemat innehåller också nyttig information om hur man kan köpa säkra leksaker. Varje år söker cirka 4 500 barn i Sverige akutsjukvård på grund av skador de har fått av leksaker. En del av skadorna beror på att leksaken i sig skadar barnet. Det kan vara att barn klämmer eller skär sig på leksaken eller att barnen stoppar leksaker i mun, näsa eller öron. Små, lösa delar på leksaker är en stor säkerhetsrisk för små barn.

I år testar Konsumentverket även att förpacka jultips i en ny form med en konsumentkalender. Bakom 24 luckor döljer sig goda råd och tips i julhandeln. Bakom två av luckorna finns också två andra myndigheter, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Livsmedelsverket. Även dessa myndigheter arbetar med konsumentnära frågor som är högaktuella i juletid.

Källa: Konsumentverket.