Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

I Växjö får nu vartannat hushåll i flerfamiljshus posten via fastighetsbox

I dagarna bröt Växjö 50-procentsvallen beträffande den andel hushåll i flerfamiljshus som får sin post via en modern box i entrén. Växjö är en av de större städer i Sverige som är bäst på att erbjuda högre boendekvalitet, utökad service i samband med e-handel samt bättre arbetsmiljö för ortens alla brevbärare.

Installationerna av fastighetsboxar har ökat kraftigt i Växjö. Numera får 51,8 procent av alla hus-håll i flerfamiljshus sin post till en fastighetsbox i stället för den gamla tidens brevinkast i lägen-hetsdörren. Det är installationer hos bostadsrättsföreningar och hos flera av de kommunala bostads-bolagen i Växjö som har bidragit till denna utveckling. De städer där införandet sker snabbast är ofta expansiva och har ett starkt inslag av nyproduktion.

”Insikten om att fastighetsboxar ökar boendekvaliteten ökar successivt bland fastighetsägarna i Växjö. Att få sin post till en box i stället för via ett hål i lägenhetsdörren minskar problemen med både buller och drag och ökar tryggheten. Även arbetsmiljön för brevbäraren förbättras betydligt, säger Jan-Olof Stenberg, ansvarig för FFF i Växjöregionen

Postboxar i entrén är det framtidssäkrade sättet att få sin post. Utdelningsformen är sedan länge helt dominerande i övriga världen. Det innebär stora fördelar för de boende, bland annat genom att man kan ta emot större försändelser och slipper hämta dessa hos ett postombud. Genom e-handelns tillväxt utgör denna typ av försändelser en allt större andel av den post som de boende får, speciellt som många av de populäraste e-handelsprodukterna som böcker och media lämpar sig utmärkt för utbärning.

I Sverige pågår ett utbyte till fastighetsboxar i hela landet, en reform som bygger på frivillighet. I Norge införde man fastighetsboxar redan på 1950-talet och Danmark lagstiftade för några år sedan om ett införande som snart är fullbordat.

Källa: Forum För Fastighetsboxar.