Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordår för Skoda – närmar sig miljongränsen

Skoda växer sig allt starkare. 2011 blev det bästa året i biltillverkarens historia då man totalt sålde 875 000 bilar.

I Sverige gjorde Skoda sitt bästa resultat på tio år med 13 931 registrerade bilar och en marknadsandel på 4,6 procent.
– Globalt slår man rekord och i Sverige växer vi snabbare än totalmarknaden. På fabrikerna tillverkas nu nya modeller och vi gör entré i nya segment, klart att vi ser grönt och ljust på de kommande åren, säger Skodas Sverigechef Evalena Falck.

Skoda fortsätter sin tillväxt och avslutade 2011 med ett försäljningsrekord. Totalt ökade försäljningen med närmare 15 procent som ett resultat av att fler bilar såldes på nästan samtliga marknader där Skoda finns närvarande. I Sverige ökade försäljningen markant i en av tidernas starkaste bilmarknader. Skoda tar marknadsandelar och går från 4,3 procent 2010 till 4,6 2011. I volym innebär det en ökning på 11,5 procent mot den svenska totalmarknadens 5,3.

– Vi ser tillbaka på ett 2011 där vi inte lanserat några nya modeller eller gått in i något nytt segment och ändå ökar vi i volym och marknadsandel. Det ger en positiv signal om potentialen i varumärket och produkterna på den svenska marknaden, säger Evalena och fortsätter:

– I kombination med försäljningsrekord globalt och nya modeller på gång så finns det ingen anledning för oss att släppa på gasen. Det kommer att investeras i Skoda de kommande åren och det gynnar alla smarta konsumenter som väljer en Skoda som sin nästa bil.

I Sverige tillskrivs framgångarna till största del företagsförsäljningen. Modellerna Superb och Yeti har öppnat dörren på vid gavel mot företag och Skoda ökar här sin marknadsandel med 20 procent, från 3,6 till 4,3. Försäljningen till privatpersoner ligger stabilt med Octavia som volymmodell och Fabia som en av Sveriges mest sålda småbilar.

Globalt investerar Skoda under 2012 i nya modeller, marknader och kapacitet över hela världen. Ett exempel är den största fabriken i tjeckiska Mladá Boleslav som kommer att utvidgas betydligt i mitten av året. Enligt planerna kommer man där att bygga en tredje modell som komplement till storsäljarna Octavia och Fabia. Kapacitet för Octavia på den anläggningen kommer också att stiga från 800 till 1 200 enheter per dag.

I Skoda-fabriken Vrchlabí i Tjeckien kommer dubbelkopplingslådan DSG att tillverkas för hela Volkswagen-koncernen från slutet av 2012 och genom att gå samman med ryska GAZ kommer Volkswagen-koncernen att tillverka Yeti i Nizhniy Novgorod i Ryssland. Genom kinesiska joint venture planerar även Volkswagen-gruppen att investera 14 miljarder euro från 2016 i nya produktionsanläggningar och nya produkter.

När det gäller nya modeller kommer vi i Sverige först att få se en optimerad stadsbil från Skoda. Modellen Citigo lanseras i september 2012 och blir startskottet för en produktoffensiv från den tjeckiska biltillverkaren.
– Citigo bryter mark som en av de säkraste bilarna i ett segment som vi inte tidigare befunnit oss i. Efter den modellen ser vi fram emot en rad av nya spännande produkter, avslutar Evalena Falck.

Källa: Skoda.