Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Designmässa i Älvsjö

Foto: Joakim Holmberg

Den här helgen är det dags för designmässan Formex med rekordmånga utställare inom en mängd olika branscher.

Den här helgen tar designmässan Formex upp hela Stockholmsmässan. Det är 876 utställare på 31 000 kvadratmeter. Förra årets 833 utställare var rekord redan det. I år är det alltså ännu större. 115 av dessa utställare är nya för i år. Förutom ett stort antal utställare så är det också ett väldigt varierat utbud, både choklad, barnkläder och bilar, och en massa annat. Formge måste man ju göra med alla produkter man vill sälja oavsett vad det är, så det är inte så konstigt att det är så många olika utställare i så pass många olika branscher. Det finns till och med ett genomdesignat café som är riktigt häftigt. Cecilia Dreyfert har låtit sig inspireras av jazzmusikern Duke Ellington och hans låt ”Mood Indigo” från 1930. Resultatet har blivit ett café med stark nattklubbskänsla. Det är format som en romb. Längst in hänger det en rad mörkblå textiler som skapar ett speciellt dunkel. Möblemanget består av soffor och sexkantiga glasbord.

Young Design Café Foto: Joakim Holmberg

Mässan började med att det delades ut två designpris, ett juryns pris och ett folkets pris som röstats fram av allmänheten. Juryns pris gick till Skeppshults gjuteri för deras grytstapel, tre gjutjärnsgrytor i olika storlekar som man kan stapla på varandra. Och grytlocken kan man använda som stekpannor, väldigt praktiskt. Priset för hela setet ute i handeln är 4300 kronor. Folkets pris gick till en gunghäst i trä skapad av Nicklas Vanerud.

På en designmässa hör ju definivt en grupp uppfinnare hemma. De var representanter för QUIS, Qvinnliga Uppfinnare I Sverige, en underavdelning till SUF, Svenska UppfinnareFöreningen. Det mest anmärkningsvärda där var en komposterbar glasurna (!) för gravbruk. Enligt reglerna så får man nuförtiden bara använda sådant material i graven som förmultnar på högst femton år. Den är designad av Annette Krahner och tillverkas av Mats Jonasson Målerås. Hos QUIS fanns det också en praktisk margarinbox med tillhörande kniv från Aioimark och muskel- led och nackvärmare som både stöder och värmer från företaget Giraf.

Bil smyckad i samarbete med Kosta-Boda Foto: Joakim Holmberg

På senare år har det pratas en del om slow-food. Dit hör definivt nyheten från USA som presenterades på mässan. Men trots det så  är den tidsbesparande eftersom maten kan stå och tillagas medan man är på jobbet. Crock-pot är en gryta som står på en elektrisk värmeplatta. Temperaturen i grytan uppgår till 90-95 grader, beroende på vilken inställning man sätter den på. Den finns i tre olika storlekar och prislägen och ligger på 800 till 1800 kronor.

Till maten kanske man vill ha ett eller ett par glas vin, och då passar det bra med en manick från Vinturi i USA som luftar valfri mängd vin på nolltid. Då kan man till exempel ta ett glas från den svenska vinmakaren Gutevin. På den här mässan kunde de bara visa upp vinet, men man fick provsmaka ett riktigt god äppelcider från Skåne gjord på 100% äpplen.