Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

6000 drabbades av strömavbrott i Huskvarna

Vid lunchtid på lördagen blev ett stort antal elnätkunder i Huskvarna utan ström. Strax före kl 12 uppstod ett fel i den station som är en viktig knutpunkt för elnätet i Huskvarna, vilket påverkade ca 6000 kunder.

På lördagen vid lunchtid blev ett stort antal kunder i Huskvarna av att strömmen. Ett fel i en station som var en viktig knutpunkt påverkade cirka 6000 kunder.
Efter en dryg timme hade endast ett 30-tal kunder på nedre Öxnehaga och Österängen fortfarande strömavbrott. Det dröjde till strax efter kl 14 (totalt två timmar) innan de åter hade ström.

I dagsläget vet vi att ett fel uppstått på en kabel i närheten av Sandagymnasiet. Eventuellt kan det ha samband med byggnadsarbeten i närheten. En sådan skada ger inte alltid omedelbart avbrott utan det kan visa sig först vid hög belastning på nätet, exempelvis vid kallt väder.

Stationen, dit kabeln var kopplad, slog ifrån av säkerhetsskäl på samma sätt som en jordfelsbrytare. I det här fallet slog även utrustning kopplad till andra delar av Huskvarna ifrån samtidigt.

Källa: Jönköping Energi.