Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Piratbalett live på bio från Rysslands kronjuvel

Le Corsaire Foto: M.Logvinov

Efter sex år och renoveringar för över fyra miljarder kronor återinvigdes Rysslands stolthet Bolsjojteatern i höstas. På söndag kan Sverige se resultatet. Då direktsänder Folkets Hus och Parker Le Corsaire, en av baletthistoriens klassiker, på biografer i hela landet.

Efter 150 år av balett och opera höll den anrika Bolsjojteatern på att rasa samman. Men nu, efter sex års renoveringar, har Bolsjojteatern i Moskva fått nytt liv. Dekorationerna har fått nytt bladguld, stolarna ny stoppning och sidenvävnader från 1800-talet har tvättats och färgats om. På söndag direktsänds Marius Petipas balettklassiker Le Corsaire till biografer över hela världen.

Le Corsaire skapades ursprungligen 1856 av Joseph Mazilier för Parisoperan, och är inspirerad av Lord Byrons poem The Corsair. 1858 premiärsattes ytterligare en version av Jules Perrot på Bolsjojteatern, där Marius Petipa dansade. Petipa kunde därmed återuppsätta baletten enligt originalets stil. 2007 presenterade Alexej Ratmanskij och Jurij Burlaka en nykoreograferad version av Le Corsaire, den uppsättning av baletten som idag är den överdådigaste.

Handling:
På Andrinoples marknadsplats visar slavhandlaren Landekem upp sina nya varor. Kaparen Conrad dyker upp omgiven av sitt piratgäng. Conrad får syn på Medora, Landekems ögonsten. Conrad och Medora blir blixtkära i varandra. Även pashan har fallit för Medoras skönhet, och beslutar sig för att köpa henne. Landekem går till slut med på att sälja henne. Conrad ger då order om att enlevera Medora…

Originalkoreografi: Marius Petipa
Ny koreografiversion: Alexej Ratmanskij
Koreografi återskapad av: Alexej Ratmanskij och Jurij Burlaka
Musik: Adolphe Adam
Libretto: Jules Henri Vernoy de Saint George och Joseph Mazilier, bearbetat av Marius Petipa
Scenografi: Boris Kaminskij
Kostym: Jelena Zaitseva
Ljussättning: Damir Ismagilov
Framfört av: Bolsjojteaterns orkester, Bolsjojs solodansare och Bolsjoj Corps de Ballets

Källa: Folkets Hus och Parker