Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

8.90 och Högberga Vinfabrik – nu på alla Systembolag

Foto: Högberga gård

Inget nytt besked angående regeringens lagförslag om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker – men nu har Systembolaget tagit ett unikt beslut som ändock kommer ge helt nya möjligheter för små lokala producenter på marknaden. I och med Systembolagets besked finns, från och med idag, Högbergas egentillverkade toscanska rödvin 8.90 på Systembolagen i hela Sverige.

I förra veckan presenterade Systembolaget nyheten för de lokala producenter som ansökt om att ingå i den nya logistiklösningen. För systembolaget handlar det förstås ytterst om att tillfredsställa marknadens behov och kunna erbjuda produkterna i hela landet. Och för de små lokala producenterna kommer detta ha stor betydelse.

– För oss, på Högberga Vinfabrik på Lidingö, innebär det att vi kommer nå ut till alla vinkonsumenter i Sverige utan merkostnader för transporter. Fram till idag har vi endast haft möjlighet att sälja till de tre närmaste Systembolagen; Lidingö, Garnisonen och Fältöversten. säger Johan Zälle, en av de passionerade vinmakarna i Högberga Vinfabrik.

Beslutet handlar om att alla lokal tillverkare ska kunna leverera till närmaste lokala butik och att Systembolaget sedan sköter distributionen via sitt interna nätverk till den lokala butiken där kunden vill hämta ut flaskan. Detta gör att kostnaden för distributionen hamnar hos Systembolaget och inte hos producenten, som idag.

– Drömmen är förstås att våra gäster ska kunna köpa vinet med sig direkt efter att de provsmakat det hos oss, säger Johan Hjort, VD på Högberga Gård. Men i väntan på att ett sådant lagförslag ska gå igenom, är vi väldigt glada över det sätt som Systembolaget nu agerar för att stötta små lokala producenter som oss själva.

Fakta:
 Högberga Vinfabrik startade 2010 på Lidingö och är den enda vintillverkaren i Sverige som arbetar med toskanska druvor vilka man själva plockar i Italien och sedan transporterar till Lidingö. Druvorna Cabernet Sauvignon och Sangiovese vinifieras sedan efter hantverkets alla regler; krossas, rensas, pressas, ekfatslagras, buteljeras och etiketteras och man erbjuder sina kunder att medverka i processen. Vinet lagras delvis på svenska ekfat från Visingsö. Totalt produceras 7500 fl per år, var av 1500 fl riservor.

Källa: Högberga gård