Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska whiskyundret rullar vidare – nu produceras Gotlands första whisky.

Foto: Gotland Whisky

I maj började Gotland Whisky tillverka de första dropparna av Isle of Lime – en single malt som efter lagring på fat är färdig att konsumeras om tre år. Whiskydestilleriet i Roma har skapats av entreprenören Anders Stumle. Till sin hjälp har han haft whiskynestorn Henry Cockburn, som har arbetat länge för destilleriet Bowmore i Skottland. Allt för att skapa en karakteristisk och framgångsrik dryck.

I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler har ett modernt destilleri skapats som kan producera cirka 60 000 liter ekologisk maltwhisky om året. Den första whiskytypen som tas fram är en single malt och döpt till Isle of Lime. Namnet associerar till Gotland – ön som reste sig ur havet på sitt fundament av kalksten, limestone som de säger i den stora världen.

– Här finns alla förutsättningar som krävs för att tillverka en karakteristisk och framgångsrik whisky. Vi har ekologiska korn, egen rökt malt och ett utmärkt vatten, säger vd Anders Stumle.

Skotsk expertis på plats i Roma

För att få fram en exklusiv whisky bestämde sig Gotland Whisky för att anlita skotsk expertis tidigt i processen. När de första dropparna tillverkades i maj var en uppenbart nöjd Henry Cockburn på plats i Roma.

– Det har varit en fantastisk resa och nu har vi nått vårt mål. Ett modernt destilleri med förutsättningar att tillverka whisky av högsta kvalitet.

Unik uppfinning för whiskydestillerier världen över

För Gotland Whiskys räkning har ett mälteri skapats i Rone. Mälteriet har tagit fram en fascinerande maltrobot, som borde vara högintressant för små whiskydestillerier.

– Det är en speciell konstruktion som gör det betydligt enklare att vända kornen i mälteriet, vilket är mycket lämpligt vid småskalig mältning, avslutar Anders Stumle.

I samband med produktionsstarten finns det möjlighet att teckna aktier i Gotland Whisky. Mellan 14 maj och 25 juni genomförs en nyemission. För mer information, besök www.gotlandwhisky.se.

Källa: Gotland Whisky