Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Avgörande med förebyggande insatser

Den 4 september är det dags för Gävles kommunpolitiker att få besök av representanter från Kronofogden och Konsumentverket. Vidare under hösten besöker Kronofogden och Konsumentverket Avesta, Arboga, Vingåker och Hallsberg.

Allt fler personer i Sverige har återkommande svårigheter att betala sina räkningar. Överskuldsättningen kostar samhället 30 till 50 miljarder kronor per år.

– Vi vill gärna dela med oss av vår kunskap och erfarenhet av hur man kan jobbar förebyggande. Det finns exempel på hur man inom flera av kommunens olika verksamheter kan arbeta förebyggande. Vi är övertygade om att kommunerna kan spara mycket pengar genom att utveckla det förebyggande arbetet och på så sätt minska utbetalningar genom exempelvis försörjningsstöd, säger Anna-Karin Lindahl vid Kronofogden.

– Om kommunerna satsade mer resurser på förebyggande arbete skulle stora besparingar kunna göras över tid. Med ökade kunskaper om överskuldsättningens orsaker och konsekvenser har medborgarna bättre förutsättningar att undvika skuldfällan och allt elände den för med sig, säger Margareta Lindberg från Konsumentverket.

Alla typer av hushåll kan bli överskuldsatta. Överskuldsättning kan drabba vem som helst. Om ett hushåll blir överskuldsatt eller inte beror i stor utsträckning på kombinationen av olika händelser. Avgörande är också hur länge överskuldsättningen har pågått.

Med anledning av den höga skuldsättningen inledde Konsumentverket, Kronofogden och Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare en turné hösten 2009 för att besöka olika kommuner i landet. Nu har turnén kommit till de kommuner i riket som i dag inte jobbar förebyggande.

Källa: Konsumentverket