Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

FN presenterar sin rapport om möjligheter och utmaningar avseende kontroll av kemikalier

Foto: Wikimedia

Onsdag 5 september lanserade FN:s miljöprogram, UNEP, sin rapport Global Chemicals Outlook (GCO) samtidigt i Geneve och Mexiko city.

Rapporten är den första i sitt slag i att den syftar till att uppmärksamma världen på den betydande och ökande användningen av kemikalier och dess konsekvenser. Den ger ett tydligt budskap om de möjligheter, ekonomiska och sociala, som finns i att satsa på fungerande kemikaliekontroll globalt. Rapporten klargör att hur världen hanterar kemikaliefrågorna spelar en viktig roll i arbetet mot Grön ekonomi och hållbar utveckling.

– Rapporten ger oss ytterligare underlag som visar vikten av att förstärka det globala arbetet med kemikalier. Rapporten klargör att hur världen hanterar kemikaliefrågorna spelar en viktig roll i arbetet mot Grön ekonomi och hållbar utveckling, säger miljöminister Lena Ek.

GCO är framtagen av UNEP i samarbete med WHO och en styrgrupp i vilken Sverige deltagit aktivt. Sverige har dessutom bidragit finansiellt främst till rapportens avsnitt om kostnader av bristande kemikaliekontroll.

GCO-rapporten kommer att ingå i underlaget till det tredje högnivåmötet för den globala kemikaliestrategin, SAICM (Strategic Approach to International Chemical Management) vilket kommer att äga rum i Nairobi 17-21 september. Sverige kommer att vara ordförande för mötet. Högnivåmötet kommer bl.a. att följa upp och göra en bedömning av genomförandet av SAICM samt diskutera hur strategin kan stärkas i framtiden.

Källa: Miljödepartementet