Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lena Ek:s vargpolitik under EU-lupp

Foto: Wikimedia

Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och WWF uppmärksammar nu EU:s miljökommissionär Janez Potočnik på att miljöminister Lena Ek har lagt ett tak för vargpopulation på 180 individer och att en licensjakt på varg ska äga rum kommande vinter. Brevet är en inlaga i det pågående ärendet som kommissionen driver om den svenska vargjakten.

Förra året backade regeringen från licensjakten på varg och det dåvarande taket på 210 vargar. Nu vill regeringen, insvept i ny retorik, återigen licensjaga varg och sänker det tidigare taket. Vi uppmanar nu kommissionen att kräva att beskeden återtas, säger de tre organisationerna.

Våren 2010 anmälde Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige den svenska vargjakten till EU-kommissionen för att vargjakten bröt mot de gemensamma reglerna kring hur hotade djurarter ska skyddas inom unionen. Anmälan ledde bland annat till att EU-kommissonen framförde skarp kritik mot Sverige för jakten och krävde en förklaring av regeringen. I slutändan är det EU-domstolen som avgör om Sverige gjort sig skyldig till fördragsbrott genom överträdelser av det så kallade art- och habitatdirektivet. Tidigare har Finland fällts för brott mot de gemensamma reglerna i samband med vargjakt under liknande omständigheter.

Källa: SNF