Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

2 500 kr i månaden – priset på tydlighet i ditt jobb

Tydlighet i förväntningar och ett ordentligt lönesamtal med rätt chef – det kan innebära löneskillnader på flera tusenlappar i månaden.

DIK (Akademikerfacket för kultur och kommunikation) genomför varje år en löneenkät bland sina medlemmar. Nu är resultat av den senaste undersökningen färdigt och det visar stora skillnader i lönen mellan anställda som har en tydlig och bra dialog runt lön och arbetsuppgifter och de som inte har det.

Vet du vad som förväntas av dig?

Om du vet vad som förväntas av dig för att du ska få en högre lön tjänar du 800 kr mer i månaden än om du inte vet det.

Frågan om förväntningar har DIK ställt till sina medlemmar sedan 2006. Tittar man närmare på de personer som besvarat frågan under alla år ser vi att gapet är ännu större. De personer som alltid känt till förväntningarna tjänar 2 500 kr mer i månaden än de som angett att de aldrig har känt till vad som förväntas av dem.

Ytterligare bevis på att det lönar sig att skaffa tydlighet finner man hos anställda som sedan förra årets undersökning har fått veta vilka förväntningarna för högre lön är. De tjänar idag 300 kr mer i månaden än de personer som fortfarande anger att de inte känner till förväntningarna.

Har du ett ordentligt lönesamtal?

Effekten av ett korrekt lönesamtal är också tydlig i undersökningen. Om du har ett lönesamtal tjänar du 600 kr mer i månaden än om du inte har det.

Har din chef mandat att sätta lön?

Även vem du har ditt lönesamtal med påverkar din löneutveckling. Om chefen har mandat att bestämma lönenivån tjänar du 1 100 kr mer än om chefen inte har rätt mandat.

Ställ frågor!

– En regelbunden dialog är A och O för löneutvecklingen, säger DIK:s ordförande Karin Linder.

– Om du inte har tydliga besked om vad som förväntas måste du ställa frågor till din chef. Ställ krav på att få diskutera din betydelse för verksamheten, det gynnar båda parter. Din lön blir bättre och arbetsgivaren får en bättre leverans från dig.

Årets löneenkät besvarades av 8 500 medlemmar.

Källa: DIK