Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

VM-förare lär Skodaägare köra bil

Foto: Bo Schager

En som vet hur bilen fungerar och vad en chaufför ska göra i en svår situation är landslagsföraren Patrik Sandell. Tillsammans med co-drivern Emil Axelsson lanseras nu Skoda Safety Academy där landets ungdomar utbildas i bilkörning av VM-duon.

Patrik Sandell och Emil Axelsson har ett VM-guld från sin juniortid, och i år kan det mycket väl bli VM-guld i Super 2000-klassen. Men när Svenska Bilsportförbundets landslagsförare i Rally ska utbilda unga bilförare handlar det inte alls om att vara snabbast. Fokus ligger istället på säkerhet och miljö, i syfte att förbättra en rätt dyster olycksstatistik.
– Vi vill öka den allmänna kunskapen hos unga förare, lite av steg 2 efter körskoleutbildningen, säger Patrik Sandell.

Vad gör du när en allvarlig situation uppstår? Hur reagerar du? Hur fungerar bilen?
– Det finns alltid en risk att när paniken och stressen sätter in slutar föraren köra sin bil. Då kan det gå snabbt från lindrig olycka till en svår sådan. Därför kommer jag att trycka mycket på vikten av att aldrig sluta vara aktiv när du sitter bakom ratten, säger Patrik Sandell.

Projektet heter Skoda Safety Academy och är framtaget av Skoda Sverige i samarbete med rallyförarna Patrik Sandell och Emil Axelsson. Det är första gången en bilimportör gör en liknande satsning i Sverige och kurserna genomförs på olika platser i landet. För alla under 30 år som köper en ny eller begagnad Skoda hos auktoriserad återförsäljare ingår en Skoda Safety Academy-dag i bilköpet. Övriga har möjlighet att köpa till den.
– Att Skoda använder bilsporten i sin försäljning, och våra duktiga idrottsstjärnor för att utbilda unga förare och föra fram ett säkerhetsbudskap är vi mycket positiva till, säger Thomas Jansson, Svenska Bilsportförbundets direktör.

Patrik Sandell och Emil Axelsson har tidigare varit utbildningsansvariga i Svenska Bilsportförbundets Rallyskola. Duon är sedan flera år också landslagsförare inom elitsatsningen Swedish Motorsport Challenge (SMSC).

Facebook finns en nystartad Skoda Safety Academy-grupp där projektet presenteras mera ingående.

Svenska Bilsportförbundet har som ändamål att främja och administrera landets bilsport, både som bredd- och elitverksamhet. Totalt har drygt 20 000 förare giltig tävlingslicens, och antalet licensierade funktionärer är ungefär lika stort.
Antalet medlemmar som tillhör klubbar anslutna till Bilsportförbundet är cirka 107 000, fördelade på 470 klubbar. Sedan 1962 är Svenska Bilsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.
Varje år arrangeras i Sverige bilsporttävlingar som ingår i VM eller EM.

Källa: Svenska Bilsportförbundet