Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Något sviktande utsikter inför hösten

Handlarnas framtidstro fortsätter att sjunka i augusti månads Handelsbarometer. Framtidsindikatorn påverkas dels av handlarnas förväntningar gällande försäljning i den egna butiken och i handeln som helhet samt dels vad de tror om utvecklingen av antalet anställda.

Även om handlarna denna månad har goda förhoppningar om en försäljningsutveckling dras framtidsindikatorn ned något av att många handlare tror att antalet anställda i handeln kommer att minska.

Framtidsindikatorn har sedan juli månads Handelsbarometer minskat med tre enheter till nuvarande notering på -2. Även tidigare år noterades en minskad framtidstro hos handlarna efter sommaren.

– Antagligen beror nedgången på en naturlig säsongsmässig svacka under höstmånaderna. Index ligger högre än under samma period förra året och handlarna har fortfarande en positiv syn på den egna butikens försäljning. Vi vet att det finns en stark köpkraft bland svenska hushåll och sammantaget finns alla möjligheter för en bra avslutning på året, säger Yvonne Ingman, vice vd på Svensk Handel.

Källa: Svensk Handel.