Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

3 av 4 prioriterar skola framför jobbskatteavdrag

Enligt ny undersökning prioriterar 3 av 4 skola framför jobbskatteavdrag. – Människor börjar reagera och koppla samman bristerna i välfärd och trygghet med skattenivån, säger Daniel Suhonen, chef på Katalys i en kommentar.

Anders Borgs viktigaste reform för 2014 är ett femte jobbskatteavdrag som kommer kosta minst 12 miljarder kronor per år och ge en normalinkomsttagare 200-300 kr i sänkt skatt per månad. Men jobbskatteavdraget är inget de flesta prioriterar, visar en ny undersökning.

I en färsk opinionsmätning Katalys låtit Novus opinion göra ställdes frågan: Om du måste välja mellan ett femte jobbskatteavdrag på ca 250 kr i sänkt inkomstskatt per månad eller att motsvarande pengar istället används till att satsa på kvalitetsförbättringar i skolan, vilket väljer du då? På detta svarade 76 procent att de föredrog pengar till skolan, endast 16 procent föredrog sänkt skatt.

– Människor börjar reagera och koppla samman bristerna i välfärd och trygghet med skattenivån, säger Daniel Suhonen, chef på Katalys i en kommentar.

Bland de rödgröna väljarna skulle 93 procent prioritera pengar till skolan. Även bland de borgerliga väljarna är det en majoritet – 59 procent som prioriterar den gemensamma skolan framför den egna plånboken. Det finns också ett mycket starkt stöd för progressivitet: 60 procent tycker att de som tjänar mest också ska betala mest procentuellt av sin inkomst.

– Detta förstärker bilden av ett attitydskifte i synen på skatterna, allt fler känner att det räcker nu, säger Daniel Suhonen.

– Regeringen har en politik för att alla med jobb ska kunna köpa nya skor, men jag tolkar det som att medborgarna upplever ett allt större behov av att också ha gator att gå på och för det krävs ett samhälle, säger Suhonen.

Källa: Katalys.