Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

30 000 svenskar ska undersökas: Nu startar Sveriges största studie om hjärt- och lungsjukdomar

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Med ett enkelt blodprov ska det gå att avgöra vem som riskerar att drabbas av sjukdom i hjärta, kärl eller lungor. Det är ett av målen när SCAPIS, Sveriges hittills största befolkningsstudie på området, startar i Göteborg. 30 000 personer i hela landet ska undersökas i studien som drivs av Hjärt-Lungfonden i samarbete med universitetssjukhusen

– SCAPIS ger stora möjligheter för nya forskningsgenombrott, bland annat genom att hitta riskmarkörer som visar vem som kan drabbas av sjukdom i hjärta, kärl eller lunga. Forskarna vill också få kunskap om hur vården ska kunna gå från generell behandling till skräddarsydd och individanpassad behandling, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.  Kunskapsbanken som byggs upp blir en nationell resurs för svenska forskare under många år framöver. Eftersom studien involverar många människor och många kvalitativa undersökningar, får forskarna tillgång till både bred och djup information på ett sätt som inte har funnits tidigare. När studien är klar blir den störst i världen i sitt slag.

Deltagarna kommer att genomgå omfattande hälsoundersökningar av hjärta, kärl och lungor i form av bland annat blodprover och ultraljud. Ju fler som undersöks, desto snabbare får forskarna den information som krävs för att de ska kunna se samband och kunna identifiera riskfaktorer för sjukdom.

– Aldrig tidigare har det lagrats en så stor mängd data, bilder och provresultat i en informationsbank i Sverige. Det skapar möjligheter för framtida forskning som vi hoppas ska leda till helt nya metoder för att förebygga och behandla sjukdomar i hjärta, kärl och lungor, säger Göran Bergström, professor och ansvarig för studien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Under 2012 genomfördes en pilotstudie av SCAPIS vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Pilotstudien, som omfattade drygt 1 100 deltagare, var lyckad och därför blir Göteborg första ort att genomföra den fullskaliga studien där 5 000 personer ska undersökas på tre år. SCAPIS kommer att byggas ut och genomföras på flera orter runtom i landet.

SCAPIS står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study och är ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lunga. Nu startar SCAPIS i full skala vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Källa: Hjärt-Lungfonden