Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökade alkoholproblem bland uppsagda

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

De som förlorade sina jobb i samband med arbetsplatsnedläggningar under 1990-talet hade en högre alkoholrelaterad sjuklighet och dödlighet. Det visar en ny rapport från IFAU.

Studien följer 330 000 personer som förlorade sina jobb i samband med arbetsplatsnedläggningar under 1990-talet. Resultaten visar att dessa personer hade 10–41 procents högre risk att drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar eller tillstånd som resulterade i sjukhusvård eller dödsfall än jämförbara personer som inte var med om dessa nedläggningar.

Män och kvinnor påverkas i stort sett lika

I flera tidigare studier har kvinnor antagits vara mindre benägna att påverkas negativt av uppsägningar och bättre rustade att han­tera arbetslöshet. Den här studien visar däremot att den förhöjda relativa risken att drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar, sjukhusvård eller dödsfall till följd av uppsägning var ungefär lika hög för män och kvinnor. För kvinnor tycks dock problemen främst bestå av beroende och risk- eller missbruk av alkohol. De uppsagda männen hade dessutom en förhöjd risk för alkoholförgiftning och alkoholrelaterad lever­sjukdom och bukspottkörtelinflammation.

Inte bara konsekvenser utifrån ett folkhälsoperspektiv

Att uppsägningar tycks leda till ett ökat beroende och missbruk av alkohol behöver inte bara ses ur ett folkhälsoperspektiv, utan det kan även få konsekvenser på arbetsmarknaden menar rapportförfattaren.

– Vi vet från tidigare studier att både arbetslöshet och alkoholmissbruk kan vara stigmatiserande och det finns därmed en risk att det blir en ond cirkel som leder till ytterligare svårigheter att få ett nytt jobb, säger Marcus Eliason.

Källa: Institutet för arbetsmarknads och utbildnngspolitisk utvärdering