Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Landskrona Trädgårdsgille 20-22 augusti

Foto: Wikemedia

Årets gröna fest i Landskrona sker den 20-22 augusti. För sjunde året i rad blir det Trädgårdsgille med flotta flottar, marknad, verkstäder, vandring, musik, skördegille och gröna samtal.

Trädgårdsgillets stolthet är de unika flytande trädgårdarna. I vallgraven kring Citadellet radar sköna flottar upp sig. Med stor idérikedom och fantasi smyckar företag med trädgårdsinriktning var sin flotte och publiken röstar på sin favorit. Gillet avslutas med att det åtråvärda vandringspriset lämnas till den ”Flottaste Flotten”.
Lördagens trädgårdsmarknad är uppskattad och rymmer allt från växter till grönsaker, mat och inredningsdetaljer till din trädgård. Glorias Äpplegård, Larsvikens gårdsbutik, Cedergrens Plantskola med flera kommer till Landskrona denna dag.
Ett tema för årets gille är närodlat och produkter från vår odlade jord. Detta kommer invigningstalaren Rita Nilsdotter-Tollesson att prata om och detta blir ett ämne för Gunnel Carlson när hon håller gröna samtal med intressanta trädgårdspersoner under lördagen.
Passa på att smaka på nyskördat när kocken Peter J Skogström och restaurangelever bjuder på gröna rätter vid Skördegillet. Grönsakerna kommer i möjligaste mån från Rothoffska museikolonin och grönsaksodlare i kommunen.

Årets artister på de båda picknickkonserter kommer från New Orleans och Lund.

Theresa Andersson är gotländskan som levt halva livet i New Orleans. Hon är en multiinstrumentalist och sångerska som på ett magiskt sätt bygger upp sina låtar inför sin publik med hjälp av gitarr, fiol, mikrofoner och loopar. På sin Sverigeturné tar hon vägen genom Landskrona vilket vi är väldigt glada för eftersom det är en upplevelse att se henne på scen! Söndag eftermiddag 15.00.
Gaby and the guns spelar folkpop på skånska med olika influenser och texter med bit i. De spelar i parken vid Konsthallen fredag kväll 19.00.
Under söndagen ska det njutas av det gröna på olika sätt under rubriken Med sinnen känsliga för grönt. Vad sägs om en nyhet i form av poetisk tur i vallgraven med roende bibliotekarie och båten full av poesi?
Eller vill du skapa något till din trädgård eller har ett minne av sommaren? Gör gröna gubbar av gräs, stillebenmåleri av sommarens prunkande växter eller blommor av plåt tillsammans med Hemslöjden och Landskrona museums pedagoger.
Lyssna på gröna sagor för det minsta i sagotält eller gör en egen örtvinäger med trädgårdsmästaren i Rothoffska museikolonin.
En annan nyhet för i år är korta trädgårdskonsultationer med experter som ger idéer för hur din trädgård kan förändras. Till detta är det bra att ha med sig ritning och bilder över trädgården.
Under söndagen kommer det även att hållas guidad vandring om parkens intressanta träd.

Program Hålltider

Allt sker i parken vid Konsthallen om inget annat anges.
Fredag den 20 augusti
 • Röstningen på årets Flottaste Flotte påbörjas kl 14.
 • Invigning med Rita Nilsdotter-Tollesson och Gaby and the Guns kl 19.
Lördag den 21 augusti
 • Trädgårdsmarknad kl 10–16.
 • Gröna samtal. Gunnel Carlson med gäster, varje heltimme kl 11–15.
 • Skördegille med Peter J Skogström och restaurangelever kl 14.
Söndag den 22 augusti
 • Med sinnen känsliga för grönt kl 11-16.
 • Parkvandring med Landskronatraktens Natur kl 11.
 • Gröna sång- och sagostunder för barn kl 11.30, 12.30, 13.30.
 • Gör-det själv, trädgårdskonsultation och poesiroddbåt. Även i Rothoffska kolonin kl 12–15.
 • Avslutningskonsert med Theresa Andersson kl 15.
 • Prisutdelning där Flottaste flotten koras.

Källa: Landskrona