Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det Goda Köket på Stockholmsmässan

Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010 tillreder ostron. Foto: Joakim Holmberg .

Den här helgen är det den årligt återkommande mat- och dryckesmässan Det Goda Köket på Stockholmsmässan i Älvsjö. De har ett brett utbud av viner och andra drycker, och även provsmakning och försäljning av olika delikatesser. Du kan t.ex. göra en s.k. vertikalprovning i StellanKramers monter, prova flera årgångar av samma vin. Det är en intressant erfarenhet. På lördagen var vinproducenten själv där och ledde en provning och pratade om vinet. Du kan även träffa Kajsa Bergkvist som har en egen vinfirma. Idag söndag är sista dagen. Det är öppet 10-18.

Kajsa Bergkvist Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

På Stora Scenen är det flera olika evenemang under dagen. I lördags var det t.ex. ett evenemang med Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010, som tillredde äkta svenska ostron från västkusten. Han kryddade dem med bland annat basilika, en krydda som man annars främst förknippar med asiatisk mat. Personligen tycker jag ju att citron är den bästa kryddan till ostron. Men basilikan märktes inte så mycket. Den dominerande smaken var fortfarande salt havsvatten. De smakade verkligen västkust. Förutom att vara Årets Kock så driver han restaurant Basement i Göteborg. Han blev övertalad att vara med i tävlingen för att bryta Stockholmsdominansen. Att han tog sig till seger berodde delvis på kvalificerad gissning. Han visste att det skulle vara ren med, men inte de andra ingredienserna. Men antog att det skulle vara en västkustfisk, motsatsen till ett landlevande däggdjur från norr.

Efter honom var det en kort paus, sedan dök Fredrik Erikssson, Årets Kock 1987, upp. Årets Kock är en tävling som funnits i 25 år, så han var en av de första vinnarna. Numera driver han Långbro Värdshus, beläget söder om Stockholm. Han gjorde en god och mustig räksoppa med bland annat grädde, mjölk, västerbottenost och Ing-marie-äpplen. Efter varje kockuppträdande får publiken provsmaka maten. Så det blir alltid rusning fram när maten är färdig. Han berättade även att för honom så börjar julbordet 3:e januari. Då börjar förberedelserna inför nästa jul.