Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Goda Köket – sista dagen

Trängsel vid Stora Scenen Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

I söndags var tredje och sista dagen för mat- och dryckesmässan Det Goda Köket. Den bjöd på flera underhållande kockuppvisningar och provsmakningar och även ett seminarium om livsmedelsindustrin baksida.

Tom Sjöstedt, aktuell med kokboken ”Toms tips”, och Paolo Roberto visade upp sina kokkonster, men inte samtidigt.

Tom gjorde en tjock och mustig tomatsoppa på Stora scenen som han sa att man kan göra på resterna av en tomatsallad som blivit över. Det var en god och kryddig soppa som han dessutom spritsade med en blandning av färskost och rivet citronskal. Den närmaste framtiden ska han dels vara med och rusta upp Electrolux personalmatsal och dels ska han åka till kock-VM i Luxemburg. Där ska han och hans lag laga en middag för 110 personer på fem timmar. Tom är en av tre kockar som blivit Årets Kock som jobbat för Karin Fransson, som lagar mat på Hotell Bornholm på Öland. Han sa att jobba för henne var en viktig del av utbildningen, bl.a. tack vare hennes filisofi när det gäller råvaror och matlagning överhuvudtaget.

Senare uppträdde Paolo Roberto och Kajsa Bergkvist, den f.d. friidrottsstjärnan som nu driver en vinfirma, på Goda Maten-scenen. Det var Paolo Roberto som lagade maten, en italiensk tomatsås från hans senaste kokbok ”Italian Fastfood”. Kajsa Bergkvist var där för att presentera ett av sina viner, Artspace 2008, från Syd-Afrika och fungera som Paolos side-kick. Hon stod och slängde käft med honom medan han lagade maten. Idén med kokboken ”Italian Fastfood” är att visa att det går att laga god italiensk mat snabbt. Det behöver inte vara en tomatsås som ska stå och koka i tre timmar. Dessutom vill han visa att det finns bra alternativ till snabbmakaroner med ketchup, som är den vanligaste rätten bland barnfamiljer. Han hade en helt annan stil än de andra professionella kockarna, roligare och kaxigare. Han pratade också om att italienare är väldigt konservativa och svenskar öppna för nya intryck och idéer.

Rusning för provsmakning när någon av Årets Kockar lagat mat Foto: Tobias Dahlén/Photo Passion

Italienarna följer slaviskt gamla recept och gör precis som man alltid gjort, och kan omöjligen tänka sig ändra ett recept även om de inte kan motivera varför det ska vara på ett visst sätt. Och det är kvinnorna som lagar maten, inte männen. Paolo Roberto är ovanlig i sin släkt på det sättet, han både lagar mat och skriver kokböcker.

Före Paolo var det ett seminarium om något helt annat, nämligen organisationen FairTrade  som jobbar för att arbetare i livsmedelsindustrin, och även när det gäller bomull och blommor, ska ha schysta villkor. Schysta villkor innebär en lön det går att leva på, slippa utföra hälsofarligt arbete och rätten att ansluta sig fackligt. Det är en oberoende organisation. Verksamheten finansieras genom att de som vill bli certifierade betalar en avgift till organisationen. Att bli certifierad innebär att man förbinder sig bl.a. att betala ett visst pris för produkterna och tillerkänner arbetarna grundläggande rättigheter. En annan finansieringskälla är att företag betalar för att få använda FairTrade-märkningen i marknadsföringen. I Sverige har bland andra konfektyrföretaget Anthon Berg gjort det. Det innebär att de förbinder sig att köpa FairTrade-märkta produkter så långt det är möjligt. Så ju fler sådana produkter det finns ju lättare för företagen att följa åtaganden, men också större tryck. Det mest sålda FairTrade-märkta vinet i Sverige är Ecologica, som också är ekologiskt. Enligt senaste revideringen finns det 25 FairTrade-märkta viner i Sverige. För aktuell lista kan ni gå in på fairtrade.se.