Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det Goda Köket slår nya rekord

Det Goda Köket som avslutades i söndags hade fler utställare och fler besökare än någonsin tidigare. Intresset för mat fortsätter att öka och sammanlagt hade mässan 31 128 besökare.

I helgen genomfördes den 12:e upplagan av Det Goda Köket på Stockholmsmässan. Årets mässa hade totalt 31 128 besökare, vilket är ett par tusen fler jämfört med år 2009. Antalet medierepresentanter, 378 stycken var också fler än någonsin tidigare.

– Ökningen speglar väl temat för i år – Mat som mode. Intresset för mat och

matlagning är större än någonsin och det märks inte bara på mässan. Antalet matbloggar ökar hela tiden, var dag släpps en kokbok och på Det Goda Kökets Facebook sida har det varit livliga diskussioner, säger Daniel Fritzdorf, projektledare för Det Goda Köket.

Årets upplaga var större än någonsin med totalt 213 utställare fördelade på 76 utställare med alkoholhaltiga drycker, 107 utställare med mat och köksutrustning och 30 utställare med övriga produkter.

– Det är extra roligt att vi hade så många som 107 matutställare. Det är fler än någonsin tidigare och det provsmakades en hel del i montrarna. Nästa år ska vi lyfta fram matföretagen ännu mer och kanske få utställarna att hjälpa varandra att synas mer genom samarbeten, säger Daniel Fritzdorf.

På Kockarnas Krog, där sju av Sveriges bästa kockar får komponera varsin rätt på menyn, serverades 2 222 portioner, vilket också är fler än någonsin. Arvodet som kockarna skänker är 20 000 kronor samt 2 kronor per portion, vilket ger 24 444kr som i år skänktes till FN-förbundets kampanj Skolmat.

Pristagare 2010
• Smarta Kocken – kocktävlingen för elever i årskurs 2 på Hotell- och restaurangprogrammet vanns av lag Nyköping. Segrande rätt var revbensspjäll med säsongens tillbehör och en läcker sås.

• Allt om Mats Stora Matpris gick till Martin Johansson, för sitt passionerade intresse för bakning, speciellt med surdeg.

• Folkets Favorit – Bästa Vita box: 1:a De Bortoli dB Selection Gewurztraminer – importör Bornicon & Salming. Bästa Röda box:1:a Ravenswood Lodi Zinfandel – importör Bibendum.

• Matbloggpriset gick till Katja Wulff, med sin blogg Kaffekokarkokboken

• Bästa monter gick till Interbrands Wines & Spirits Sweden.

• Årets vinprofil 2010 blev Ulf Jansson, redaktör för tidningen Munskänken.

• Gyllene Glaset gick till den sydafrikanska producenten Allesverloren.

Mer information om tävlingarna och motiveringar finns på detgodakoket.se och även på facebook.

Under helgen gick även mässorna Scandinavian Boat Show och Allt för Hälsan på Stockholmsmässan. De tre mässorna lockade tillsammans nästan 70 000 besökare.

Källa: Det Goda Köket.