Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Hjältar firades pampigt på ett kändisfyllt Circus.

Foto: Joakim Holmberg

När de fina inbjudna gästerna började anlända kl 17 möttes de av en Luciakör på trappan till Circus på djurgården. Efter den ordinarie röda mattan fotograferingen, blev det lite mingel innan de fick sätta sig till bords.
Föreställningen började kl 20 och då var det fullt med publik. Mark Lewengood är kvällens värd. Dags att fira våra Svenska Hjältar som gjort stora saker under året. Aftonbladets läsare har fått nominera olika personer som gjort något över det vanliga.

5 stycken ska hyllas ikväll. Men en till hjälte kommer få veta att han eller är utvald först ikväll. Det gäller årets pris för en Livsgärning , där någon gjort en stor insats under lång tid. Kommer avslöjas under programmet. Måns Zelmerlöf är på väg med helikopter för att hämta denna hjälte.

Den första hjälten presenteras, Sanna Nerstrand räddade 2 små barn, som ramlat i vattnet från sin gummijolle. Med risk för sitt eget liv lyckas hon få upp de 2 barnen själv ur vattnet. Utan henne hade de nog inte klarat sig. Sanna är årets Skyddsängel 2010.
Hon fick träffa de små tjejerna igen och fick stora applåder av den imponerade publiken. Mark hade som vanligt ordnat fram ett fint pris. Hon fick en inbjudan av Super Dave till honom i Los Angeles! Sanna blev såklart jätteglad.
Nästa hjälte , Sussi Jansson, blev av med sina båda döttrar i tsunamikatastrofen i Thailand 2004. Efter att förgäves försökt hitta dem i Thailand, hittade hon ett litet hopp genom att hjälpa till driva ett daghem för föräldralösa barn i där. Trots sin stora sorg och smärta hittade hon nåt väldigt positivt att göra med livet. Hon fick en hälsning från daghemmet som får en resa till en nöjespark, djungelland! Sussi är årets Kämpe 2010.

Kvällens yngste hjälte var bara 15 år då han gjorde en hjälteinsats. Han var på torget medborgarplatsen i Stockholm. Då fick han helt plötsligt se och höra en kvinna skrika. En drogpåverkad kvinna hade slitit tag i hennes fyraåriga dotter och höll på att strypa henne . Ingen runt omkring gjorde nåt fastän mamman skrek och blev som stel av skräck. Isak reagerade bara utan att tänka ,berättade han. Han försökte få bort kvinnan från den lilla flickan. Först gick det inte men efter att gett sitt yttersta lyckas han slita bort kvinnan på nåt vis. Flickan hamnar på marken ligger stilla. Som tur är vaknar hon till och börjar gråta. Isak blev jätteglad att det lyckades. Var rädd det var försent. Självklart kommer flickans familj och den lilla flicka kallar Isak för sin egen hjälte. Mark har fått veta att Isak vill bli polis. Han får som litet tack ett speciellt polispaketpris med helikopterflygning, polisrutiner, undersökning och sist en ridtur av och med rikspolislänsmästare Carin Göthblad.
Isak Hardo är årets Ungdomshjälte 2010.

En hjälte som bryr sig är verkligen vår fjärde, Agneta Josefsson. Hon jobbar i en spelkiosk och brukar ha bra koll på sina stamkunder. Men en dag saknas en av hennes dagliga stamkunder ,Karin 82 år. Hon brukar stå och vänta varje morgon när Agneta öppnar för att lämna in sin 10-kronors-lott. De brukar snacka lite kort, och mer var det inte. Men efter ett tag får Agneta inte någon ro, något kändes fel och Karin bor ju ensam och så. Efter att kollat med polisen, bovärden och andra kunder far hon till slut hem till Karins bostad. Ingen svarar och nu lyckas hon tillslut få polisen att agera och ta sig in i Karins lägenhet. Karin hittas fasklämd mellan badkar och toalettstolen utmattat med bruten lårbenshals. Hon hade legat där i över 3 dygn utan att kunna kalla på hjälp. –Hade det inte varit för Agneta hade jag nog inte klarat mig, säger Karin. De får också återses på Circus. Karin är återställd och är nu vän med Agneta. Mark har också en gåva till hockeyintresserade Agneta. Hon fick en inbjudan av förra Modo-spelareren Sedin som numera ärNHL-proffs till Vancover.Ser fram mot att få träffa henne.
Hon är årets Medmänniska 2010.

Alexandra Andersson är en otroligt stark tjej som kan verkligen inspirera andra. Hon drabbades av en mycket allvarlig sjukdom där läkarna var tvugna amputera hennes händer och under ben. Ett chockartat uppvaknande som kunde knäckt de flesta. Men inte Alexandra som med enorm kraft anstränger sig för att kunna göra allt hon kunnat förrut. Lära sig gå, stå och sitta. Och rida såklart. Det har hon faktiskt också provat.-Otroligt roligt Hon jobbar som coach och brukar peppa folk som drabbats av liknande olyckor. -Livet är inte förlorat bara för att armarna och benen är det. Mark levererade henne 2 gåvor, Anders Bagge vill möta henne spela nåt och Caroline Af Ugglas vill ge henne sånglektioner och får komma till hennes kör i Uppsala.
Alexandra Andersson är årets Förebild 2010.

Årets hemlige hjälte fiick inte veta nåt förrän Måns Zelmerlöf kom och hämtade honom med helokopter.
Bertil Johansson får priset som Livsgärning 2010. Han har i över 20 år tagit hand om förståndshandikappade och gett dem en plattform där deras önskningar kan få komma fram . -Han är helt fantastisk.
Han fick bland annat en ny bil som present .