Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gabriela Pichlers film Äta sova dö vann publikpriset på Venedigs Filmfestival

Foto: Film i Väst AB.

Äta sova dö vann publikpriset på Venedigs Filmfestival. Huvudrollsinnhavaren Nermina Lukac har fått eloger och lovord i italiensk media för sin ”explosiva rolltolkning som doftar neorealism”.

Film i Väst gratulerar regissören Gabriela Pichler som med sin långfilmsdebut Äta sova dö vann det prestigefyllda publikpriset RaroVideo Audience Award i Kritikerveckan (Settimana della Critica) på den 69:e upplagan av Venedigs filmfestival. Publiken valde bland sju tävlingsbidrag.

Som en kommentar till priset säger Gabriea Pichler att ”jag blir stolt ända in i märgen över mina skådespelare som Venedig-publiken tagit till sitt hjärta”. Just nu är hon på väg till Filmfestivalen i Toronto, där filmen ska visas i sektionen Discovery (”Provocative feature films by new and emerging directors”).

Äta sova dö handlar om 20-åriga Rasa som bor med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne. Rasa jobbar på fabrik men fabriken varslar och Rasa blir av med jobbet. Filmen skildrar hennes kamp för att lyckas stanna kvar i sin by, trots bristen på jobb och trots samhällets krav på att leta i hela landet efter möjligt arbete.

Äta sova dö är producerad av China Åhlander och produktionsbolaget Anagram i samproduktion med Film i Väst och med stöd från Svenska Filminstitutet. I Sverige distribueras filmen av TriArt Film och har biopremiär 5 oktober.

Källa: Film i väst.