Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Segt drama i skidmiljö

Turist_lavinen
Foto: Fredrik Wenzel.

Med segt drama i skidmiljö så menar vi inte Sune i fjällen utan det svenska upphaussade dramat Turist.

Filmen Turist fick nyligen sex stycken priser på Guldbaggegalan, bland annat de två tyngsta priserna Bästa film och Bästa regi, vilket efter att ha sett filmen känns tämligen oförtjänt. En av filmens brister är just att regin känns rätt tafflig. Den lyckas inte riktigt knyta ihop höjdpunkterna. Det är rätt många sega transportsträckor. Lavinscenen i början av filmen som får anses berömd vid det här laget är en av dessa höjdpunkter. Filmen fram till dess känns som en ren transportsträcka. Man får knappt veta någonting om familjen eller om platsen de befinner sig på, eller varför de befinner sig där. Det byggs inte upp någon stämning överhuvudtaget. Man får flera utsiktsbilder över Alperna på natten som känns som ren utfyllnad för att få tiden att gå, precis som om filmen skulle behöva göras längre. Det är snarare tvärtom, den hade behövts komprimeras. Då skulle man inte sitta och titta på klockan på slutet. Och det är konstigt med städaren som dyker upp alla tider på dygnet och ibland beter sig som om han var gäst. Dessutom tycker de att det är pinsamt att han står på balkongen och kan höra vad de säger när de ska tala ut. Hur mycket kan han förstå av vad de säger när de pratar svenska och norska med varandra?
Precis som filmmanuset så koncentrerar även skådespelarna all ansträngning till några få scener. Däremellan går de omkring som zombies. De behöver inte anstränga sig över hövan. Undantaget är den berömda gråtscenen med Johannes Kunke. Eller när norskan Lisa Loven Kongsli, som spelar hustrun, ska spela drucken och säga bittra sanningar. Vid de tillfällena spelar de övertygande.

Ett av de sex priserna på Guldbaggegalan var för bästa manus. Det priset kan anses som välförtjänt. Historien grundas på en intressant idé men det brister som sagt en hel del. Det är först på slutet som filmen som börjar ta sig och det är lite spänning. Det är filmens sista kvart som räddar betygs-trean, annars hade det blivit en tvåa. Hur det ska gå för familjen lämnas öppet. Det får var och en tolka själv.

Betyg: Betyg3