Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tre svenska filmer om tonårstjejer uttagna till Torontos filmfestival

Pojkarna av Alexandra-Therese Keining. Foto: Götafilm.
Pojkarna av Alexandra-Therese Keining. Foto: Götafilm.

Tre svenska filmer – alla med tonårstjejer i fokus – är klara för den internationella filmfestivalen i Toronto, en av de mest inflytelserika filmfestivalerna i världen. Filmerna är Granny’s Dancing on the Table, Pojkarna och kortfilmen Under rymdskeppet. Dessutom tävlar Peter Grönlunds Tjuvheder om 50 000 euro på San Sebastiáns filmfestival.

Pojkarna av Alexandra-Therese Keining deltar i Contemporary World Cinema. Det är en filmatisering av Jessica Schiefauers Augustprisade roman med samma namn. Tonårsflickorna Kim, Bella och Momo hittar en magisk blomma vars nektar förvandlar tjejerna till pojkar.

Filmen är producerad av Christer Nilson och Helena Wirenhed för Götafilm med stöd från Svenska Filminstitutets tidigare filmkonsulent Linus Torell. Svensk premiär februari 2016, distribution Folkets Bio.

Även Granny’s Dancing on the Table av Hanna Sköld är uttagen i samma sektion. Den berättar om Eini (Blanca Engström) som växer upp tillsammans med sin våldsamme pappa (Lennart Jähkel) isolerad från samhället.

Filmen är delvis finansierad genom crowdfunding och producerad av Helene Granqvist för Nordic Factory Film med stöd från Svenska Filminstitutets filmkonsulent Baker Karim. Svensk premiär i början av 2016.

Under rymdskeppet av Caroline Ingvarsson är uttagen för tävlan i sektionen Short Cuts. Det är ett kort drama om en tonårstjej som har en vänskapsrelation med en äldre man. Filmen är producerad av Caroline Drab. Ingvarsson vann tidigare i år Pixel Talent Award och manuspriset Efter Bergman.

San Sebastián

Tjuvheder är Peter Grönlunds långfilmsdebut. Det är en socialpolitisk dramathriller om gatulangaren Minnas kamp för att överleva i ett samhälle med bristande solidaritet. Filmen tävlar i sektionen New Directors som innebär 50 000 euro för vinnaren plus distribution i Spanien. Tjuvheder är producerad av Frida Bargo och Mattias Nohrborg för B-Reel med stöd från Svenska Filminstitutets filmkonsulent Baker Karim. Svensk premiär 16 oktober, distribution TriArt Film.

Toronto International Film Festival (10-20 september)

San Sebastián International Film Festival (19-26 september)

 

Källa: Svenska Filminstitutet / Swedish Film Institute.