Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Motorhistoriska Dagen 6 juni – en del av World Motoring Heritage Year

MHRFs generalsekreterare Jan Tägt besökte under Motorhistoriska Dagen 2015 en av det årets finalister i tävlingen Kultur på väg, Saabfestivalen i Trollhättan. Här studerar han en Saab 99 från 1974 på Kinnekulle Ring. Foto: Per-Börje Elg.
MHRFs generalsekreterare Jan Tägt besökte under Motorhistoriska Dagen 2015 en av det årets finalister i tävlingen Kultur på väg, Saabfestivalen i Trollhättan. Här studerar han en Saab 99 från 1974 på Kinnekulle Ring. Foto: Per-Börje Elg.

Den 6 juni på nationaldagen har Motorhistoriska Dagen etablerat sig som en årlig manifestation för det fordonshistoriska kulturarvet. I år är dagen också Sveriges bidrag till World Motoring Heritage Year.

Över hela Sverige åskådliggörs det fordonshistoriska kulturarvet genom de många evenemangen för historiska fordon. Motorhistoriska Riksförbundet bjuder årligen in anslutna klubbar, andra föreningar, kommersiella arrangörer, museer med flera att fira genom att arrangera exempelvis träffar, utflykter eller utställningar.

Målsättningen med Motorhistoriska Dagen är att synliggöra det fordonshistoriska kulturarvet. Detta kan enskilda fordonsägare göra genom att ta ut sina historiska fordon och medverka vid evenemang. Kan man inte delta kan man ändå vara med genom att ställa upp sitt fordon hemmavid. Tillsammans visar vi på så sätt den fordonshistoriska rörelsens bredd, både fordonsmässigt, ägarmässigt och geografiskt.

Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska Dagen är att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och brukandet av detta kulturarv.

Hitta evenemang 6 juni

Arrangörstävlingen Kultur på väg arrangeras av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine. Tävlingen utser bästa arrangemang under Motorhistoriska Dagen, hederspristagare samt mottagare av diplom. Under sensommaren och hösten genomförs sedan prisutdelningar i vinnarnas hemkommuner dit press och representanter för kommunen bjuds in.

Tidigare förstapristagare i tävlingen har varit Saleby bygdegårdsförening, Norrköpings Veteranbilklubb, Lions Club Skänninge, Gotlands Veteranbilklubb, Norrlands Motorhistorikers Norrbottenssektion. Motorcykelhistoriska klubbens sektion i Mälardalen samt Upplands Fordonshistoriker.

Alla evenemang på Motorhistoriska Dagen, stora som små, är med och tävlar och kan komma till final i Kultur på väg. Juryn kommer att välja ut ett antal evenemang att besöka genom tillgänglig evenemangsinfo och genom att aktivt kontakta arrangörer. Några av juryns bedömningspunkter är hur kulturarvet lyfts fram och samarbete med andra aktörer.

Källa:  Motorhistoriska Riksförbundet.