Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vinprovning med syd-afrikan

Förra veckan hade Altia en provning av syd-afrikanska viner, närmare bestämt viner från den syd-afrikanska producenten Nederburg. Nederburg är den mest kända vinregionen i Syd-Afrika. Viner exporteras därifrån till cirka 90 länder. Chenin Blanc är den mest använda druvan. Razvan Macici kom direkt till Stockholm från Syd-Afrika för att presentera sina viner för oss. Han är på en mini-turné i Europa. Efter Stockholm åkte han vidare till London och sedan till Tyskland för att därifrån åka vidare tillbaka till Syd-Afrika.

Vi provade två vita viner och fyra röda för att sedan avsluta med två dessertviner. Först provade vi vinerna för sig och sedan till mat vilket gjorde att man ändrade uppfattning om vinerna till en viss del. Till de vita vinerna åt vi en rätt salt hummersoppa med örtkrutonger. Till de röda vinerna åt vi en hängmörad entrecote med bearnaisesås, tryffeltomat och pommes frites, och till dessertvinerna åt vi tre olika svenska ostar med en söt marmelad av gröna tomater.

De två vita vinerna var:

Anchormen Chenin Blanc 2013, art.nr. 76659, 169 kr. Färgen ljust guldgul. Doft av selleri och aprikos och svagt av ek. Smak: Aprikos och en aning smörigt, även en smak av äpple. Passar bra till fisk, skaldjur och grönsakssoppa. Till den salta hummersoppan smakade det torrt men fräscht.

Ingenuity White 2011, art.nr. 79912, 209 kr. (När man köper det här vinet på bolaget så får man årgång 2013.) Vinet består av åtta druvor, bland annat Sauvignon Blanc och Semillion, och lite Riesling och Gewurtztraminer. Doft av smör och selleri och även en aning lime och aprikos. Smak: Frisk druvsmak med en aning smör och äpple. Till den salta soppan smakade det sött.

Sedan fick vi smaka fyra röda viner:

The Motorcycle Marvel 2014, art.nr. 76658, 179 kr. Vinet har fått namnet för att hedra Gunther Bruzel, som var källarmästare på Nederburg i 33 år. Han körde en gammal BSA 59:a. Det är gjort av fyra sorters druvor: Grenache, Shiraz, Carignan och Mourvédre. Det doftar mycket vanilj med inslag av peppar och kanel. Smaken var mycket svarta vinbär och peppar.

Ingenuity Red 2011, art.nr. 79911, 299 kr. Vinet består av en kombination av Sangiovese och Barberra, chockerande för italienare och kännare av italienska viner. Det har en mjuk doft av körsbär och har en smak av mörka och söta bär. Det är lagrat på tunnor av rumänsk ek. Innan vi fick prova det till maten var det här mitt favoritvin i hård konkurrens. Men till maten gjorde det sig inte alls. Den hängmörade entrecoten tog död på det. Men det passar nog bra till lite mildare mat. Det var gott till tryffeltomaterna.

The Brewmaster 2014, 179 kronor. Det här vinet kommer till Sverige i höst, så det har inte hunnit få något art.nr. ännu. Namnet till trots så är det inte något öl, utan ett utmärkt vin. Det är döpt för att hedra Nederburgs förra ägare vars familj var bryggare i Tyskland innan de kom till Syd-Afrika. Han var den första att börja med kontrollerad temperatur under jäsning för 67 år sedan. Det här vinet är gjort av Cabernet Sauvignon och Merlot. Det har en aning kärv doft som påminner om fläder. Man känner också mörk frukt och svarta vinbärsblad. Smaken är en blandning av körsbär och svarta vinbär. Det här vinet är gott att dricka som det är och var även perfekt till entrecoten.

Private Bin R 123 Cabernet Sauvignon 2009 (Auktionsvin). Det här Nederburg-vinet är inköpt på en vinauktion i Syd-Afrika så det går inte att köpa på Systembolaget. Det hade doft av svartvinbärs-buske. Smaken var fyllig och söt med mycket körsbär och svarta vinbär.

Till slut två dessertviner:

Nederburg Noble Late Harvest, 2014, 85 kr. Har en doft av torkad aprikos. Sötman i smaken balanseras upp av en viss strävhet så sötman blir inte överväldigande. Det känns förvånansvärt fräscht i smaken. Ska drickas väl kylt.

Private Bin Edelkur 1999. Även det här är ett auktionsvin. Hade en doft av fallfrukt och röda äpplen. Det hade en komplex smak av portvin, röda äpplen och torkade aprikoser.