Årets vinnare av Sveriges Bästa Gin & Tonic har tagit fram två recept på GFT (gin free tonic) – för dig som älskar GT men vill undvika alkohol.
Intresset för alkoholfria alternativ ökar och under 2015 steg försäljningen med nästan 12 procent på Systembolaget – jämfört med föregående år. [1] Men kärleken till Gin & Tonicen består. Vad passar då inte bättre än att bjuda på en GFT nästa gång du har fest? Vinnaren av Sveriges Bästa Gin & Tonic har därför tagit fram två härliga recept på GFT – en klassisk och en julig version.
Gin & Tonic är klassikernas klassiker. Gin är smaksatt med enbär och tonic är smaksatt med kinin. Enbärets aromatiska smak gifter sig perfekt med den bittra tonicen. Så f ör att återskapa smaken av gin, utan att använda det, krävs därför en enbärssirap. Enbär finns att köpa i vanliga matbutiker, men går även att plocka själv. Det fina med enbär är att de faktiskt går att hitta året om.
Här är två GFT-recept som är lätta att göra själv – även om de kräver lite förberedelse. Men vi lovar, det är värt det.
Visste du att:
Gin & Tonicen såg dagens ljus i början av 1800-talet, då soldater i brittiska Ostindiska Kompaniet plågades av malaria och som skydd mot sjukdomen gavs tonic med kinin i (för kinin skyddar nämligen mot sjukdomen). För att mildra kininets beska spädde de ut tonicen med gin – och världens mest klassiska drink var född.
GFT – gin free tonic
Schweppes alkoholfria GT
Ingredienser:
- 1 rågad matsked enbär
- 1/2 dl vatten
- 1 msk råsocker
- 1–2 tsk färsk limejuice
- Drygt 1 dl (12cl) Schweppes Indian Tonic
- Garnera med en limeskiva
Gör såhär:
Grovhacka enbären. Häll dem i en kastrull tillsammans med råsocker och vatten. Koka upp och sjud i drygt en halv minut. Låt svalna och dra i cirka 4 timmar. Sila av enbären och skaka vätskan i shaker tillsammans med limejuice och is. Häll upp i isfyllt glas och fyll på med Schweppes Indian Tonic. Garnera med en limeklyfta.
Xmas GFT – gin free tonic
Schweppes alkoholfria & juliga GT
Ingredienser:
- 1 rågad matsked enbär
- 1/2 dl vatten
- 1 msk råsocker
- 1 tsk färsk limejuice
- 1 tsk alkoholfri vit glögg
- Drygt 1 dl (12cl) Schweppes Indian Tonic
- 1 apelsinzest med intryckta nejlikor i till garnering
Gör såhär:
Grovhacka enbären. Häll dem i en kastrull tillsammans med råsocker och vatten. Koka upp och sjud i drygt en halv minut. Låt svalna och dra i cirka 4 timmar. Sila av enbären och skaka vätskan i shaker tillsammans med limejuice, alkoholfri vit glögg och is. Häll upp i isfyllt glas och fyll på med Schweppes Indian Tonic. Garnera med apelsinzest med intryckta nejlikor.
Källa: Spendrups