Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Omfattande brand på SITAs lager

Foto: Joakim Holmberg.

SOLLENTUNA. En stor räddningsstyrka larmades i natt till Kappertorp i Sollentuna, där det utbrutit en omfattande brand i sopföretaget SITAs lager. Lagret ligger på Nydalsvägen. Räddningsstyrkor från bl.a. Upplands Väsby, Sollentuna och Järfälla är på väg till platsen. Det är inte känt om någon person kommit till skada.

Branden orsakade bland annat att en av SITAs lastfordon blev helt förstörd, däremot lyckades en av deras stora hjullastare klara sig med mindre svedd kaross. Med hjälp av denna lyckades de lyfta bort ganska mycket av det brännbara soperna. Brandmännen och personalen på plats samarbetade för att skapa en brandgata. Därigenom minskar man  risken att elden skulle spridas vidare. Branden var under kontroll, men räddningsverket hade tidigare lite problem med en tankbil och framför allt vattenförsörjningen till släckningsutrustningen. Området ligger på gränsen dit vattenledningarna går, och det blev ganska dåligt tryck innan de fick igång en extra pump på ny tankbil.

En förman som hade hand om ZITA-soplagret sa att det troligen hade blivit en självantändning i soporna som kommer från byggarbetsplatser och företag. Det räcker ju att några slarvar med vad de slänger ner i soporna så kan nåt sånt här hända. Tur att det inte blev värre och att ingen blivit skadad. Några av de brandmän vi talade med som var på plats var lite småtrötta och kallade det här är bland det tristaste de kan göra ; att släcka brinnande sopor mitt i natten. Och röken från brända sopor är inte speciellt trevlig heller. Den fastnar ganska fort  i kläder och allt, vi blir lätt illamående och avbryter och lämnar brandmännen K-G och Peter som fortsätter tills de får avlösning.

Delkälla: David Spak .