Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt för bröllopet

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Nu i helgen har det varit bröllopsmässa i Stockholm. Där fanns allt för bröllopet, både ekologisk guldsmed, möhippsarrangör, festvåningsrepresentanter och mycket annat.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Nu i helgen gick den årliga bröllopsmässan av stapeln på Grand hotell i Stockholm. Det enda som saknades i bröllopsväg vad vi såg var en advokatbyrå, men det skulle antagligen lägga sordin på stämningen, och bröllop ska ju handla om fest. Annars fanns allting som kan behövas för bröllopet. Att man väljer att lägga det på Grand hotell och inte i någon mer traditionell mässlokal som Stockholmsmässan, Kista-mässan eller Svenska mässan är väl för att ytterligare höja feststämningen och få folk i rätt stämning. Men så låg också inträdet på 195 kr., lite mer än vad inträdet till en mässa brukar ligga på. Men då ingick också en bröllopstävling där man bland annat kunde vinna exklusiva ringar. Om man inte lyckades vinna ringar så fanns det naturligtvis många guldsmeder på plats för att sälja ringar i alla prisklasser. Den mest intressanta av dem var  Ekoguld. De är snart den första Fairtrade-märkta guldsmeden i Sverige. Guldet är inte bara producerat med schyssta anställningsvillkor utan också producerat utan kvicksilver och andra farliga miljögifter som annars används flitigt för att producera guld.

Bröllop på Söderarm Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

En viktig del av bröllopet är ju lokalen att fira i efter själva akten. Det är förmodligen det allra viktigaste för de flesta. Fyra stycken konferens- och restauranganläggningar i Sverige var på plats på mässan; Söderarm, Yxtaholms slott, Millesgården och Nygårds värdshus. Söderarm ligger långt ut i havsbandet med bland annat en unik bastu inrymd i en före detta bunker. Det går ingen reguljär båttrafik ut dit men om man väljer att förlägga bröllopsfesten dit så ordnar de båttransporten. Om man vill ha bröllopsfesten närmare Stockholm och underlätta logistiken så finns Nygårds värdshus utanför Täby norr om Stockholm. Nygårds värdshus ligger inom bekvämt gångavstånd från den vackra Täby kyrka. Till Täby kyrka kan man ta sig lätt både med bil och med Roslagsbanan från Stockholm Östra, station Täby kyrkby. Om man vill ha det mer centralt så kan man fira det på den vackra Millesgården på Lidingö. Millesgården ligger nära Lidingö centrum, direkt efter bron. Det fjärde alternativet ligger mitt i Sörmland. Mittemellan Flen och den vackra staden Malmköping ligger Yxtaholms slott med anor från 1300-talet. De har både restaurang, bar och bibliotek, och plats för upp till 120 gäster.

Läckra praliner Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

En annan viktig aspekt på bröllopet är ju möhippan. Oftast är det en person som får ta på sig att organisera hela möhippan, och sedan måste alla deltagarna kanske ha kontanter med sig på något sätt för att betala efter hand. Fyra företag i Vasastan som ligger på gångavstånd från varandra, men verkar i olika branscher, har gått samman i ”Möhippa i Vasastan” för att hjälpa till att lösa problemet. Än så länge har de bara det för tjejer.