Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Volkswagen up! – familjen växer

På Genèvesalongen presenterar Volkswagen fyra nya koncept – swiss up!, winter up!, x up! och cargo up!. Foto: Volkswagen Personbilar.

Volkswagen up! är mer än bara en bil, en modell eller en idé – varje up! är medlem av ”New Small Family”. Och familjen växer. På Genèvesalongen, 8-18 mars, presenterar Volkswagen fyra nya koncept – swiss up!, winter up!, x up! och cargo up!.

swiss up!
Klart – som Alperna: swiss up! hyllar värdlandet

Utvändigt är bilen lackerad i den schweiziska flaggans färger
Invändigt har bilen sofistikerat läder och Alcantara-klädsel med fickor för Victorinox-knivar

Idé. En up! för Schweiz – värdlandet för den internationella bilsalongen i Genève. swiss up! uppvisar färgerna i landets flagga såväl invändigt som utvändigt. Röd och vit, klart och dominerande: precis som de schweiziska Alperna.

Specifikationer. 4-dörrars swiss up! är lackerad i färgen ”tornado red”, inspirerad av landets flagga. Den vita färgen ”porcelain” på backspegelkåporna och navkapslarna är en hyllning till flaggans vita kors. De vita och röda färgerna utvändigt matchar färgerna invändigt.
Färgen ”ceramique” ger kupén en ljus och vänlig atmosfär. Lädret är också stylat i ”ceramique” längst ut på sätena, nackskydden bak och mitten av baksätet. Sätena och kurvhandtagen i taket är klädda i klassiskt brun Alcantara. Sidledes över mittsektionen på framsätenas ryggstöd går ett smalt läderband i Alcantara med vita dekorsömmar. Ett dekorativt inslag är det vita korset från flaggan. I varje läderband finns en hållare för en fickkniv från Victorinox.
Den vita, silkesliknande färgen ”porcelain” pryder instrumentbrädan och sargarna kring de runda luftventilerna är målade i ”tornado red”.

____________________________________________________________________________

winter up!
Iväg till skidbacken: 4-dörrars up! med snowboardhållare i en cool design

winter up! är baserad på konceptbilen cross up!
Snowboardhållare med plats för fyra brädor finns att beställa nu

Idé. En up! med särskilda egenskaper för vintersporter: Snowboardhållaren monteras på takrelingen och sedan är det bara att åka iväg till Alperna. En kompakt framhjulsdriven bil med antisladdsytem (ESP) som standard, inklusive en elektronisk differentialspärr (EDS), vilket är praktiskt i snön vid världens skidorter.

Specifikationer. winter up! är baserad på 4-dörrars cross up!, som kan bli aktuell för serieproduktion. Bilen är lackerad i två färger: ”pure white” och ”malibu blue”. De stora ytorna på karossen är lackade i ”pure white” medan ”malibu blue” används som kontrastfärg på stötfångarna, backspegelkåporna och kanten som går parallellt med sidorutorna. Typiskt för en modell som är baserad på cross up! är de utvändiga detaljerna i antracit med en satineffekt (på hjulhus och trösklar) såväl som på hasplåtarna fram och bak.
Det är mycket enkelt att hantera den takmonterade snowboardhållaren och brädorna (upp till fyra stycken) kan lossas eller fästas på bara några få sekunder. Självklart kan hela enheten låsas. Hållaren kan också rymma sex par skidor.
Den invändiga färgen matchar den utvändiga färgen exakt. Sätena är klädda i ”peak white” och ”glacier blue” och ståtar med en snygg broderad up!-logotyp.

___________________________________________________________________________________

x up!
Globetrottern bland up!-bilarna: x up! har en takbox med integrerade sökljus

Den nya takboxen sitter säkert fastmonterad på takrelingen
Stabila sidopaneler skyddar up! i terräng

Idé. up! som globetrotter – en liten bil erövrar världen. Precis som winter up! är 4-dörrars x up! baserad på cross up!, som kan bli aktuell för serieproduktion. Ett särskilt element är taxboxen med extra strålkastare som passar perfekt för färden.

Specifikationer. Fyra dörrar, slitstarka detaljer utvändigt (hjulhus och trösklar) samt en stabil hasplåt vid fram- och bakaxeln är en del av den grundläggande utrustningen för x up!. Dessutom har bilen en takbox med två integrerade kraftiga sökljus som sitter monterad i takrelingen.
x up! är lackerad i ”burned orange metallic” och detaljerna, stötfångarna samt takboxen är lackade i silkesglänsande antracit. Krom ramar in sök- och dimstrålkastarna. Färgerna i kupén har individualiserats med hjälp av handgjorda up!-logotyper, tvåfärgade dörrpaneler, x up!-trösklar och en särskild växelspaksknopp.

__________________________________________________________________________________

cargo up!
För pizza och paket: Skåpbilen cargo up! erbjuder ett lastutrymme på 1 400 liter

cargo up! har utvecklats för hög transportkapacitet
Konceptet visar hur snygg en praktisk skåpbil kan vara

Idé. Hur stor bör en skåpbil vara? Ofta är svaret: Inte alltför stor. Pizzaleveranser, besök av hantverkare, stadsbud – en liten, mångsidig och billig skåpbil passar alla dessa användningsområden. Eftersom en skåpbil i praktiken är ett visitkort för det företag som använder den så måste den också få uppmärksamhet – positiv uppmärksamhet – och ha en snygg design (up! belönades precis med priset ”iF product design award 2012”). Det var så cargo up! skapades – en trevlig, billig och praktisk liten bil med ett förarsäte och gott om plats invändigt, trots de små måtten (3,54 x 1,64 m). Som brukligt är har skåpbilen tonade bakfönster som är lackerade utvändigt i karossfärgen (här: ”tornado red”).

Specifikationer. Liknande stilen på cross up! som visades på bilsalongen i Frankfurt hösten 2011 är cargo up! utrustad med hasplåt fram och bak och med instegspaneler på sidorna. Precis som med cross up! finns det också en takreling. Invändigt har cargo up! tömts, bortsett från passagerarsätet och förarutrymmet. Detta har skapat ett plant lastgolv både på passagerarsidan och i bagageutrymmet. Säkerheten garanteras av lastförskjutningsskyddet bakom föraren (upp till axelhöjd som del av ryggstödet och, separat, plexiglas i höjd med nackskyddet) och ett nät bredvid sätet såväl som lastöglor i golvet och på sidorna. Det finns även ett fästsystem för verktyg och transportlådor.
Utöver förvaringsbehållare i mittkonsolen, på dörrar och bakre sidopaneler finns det ytterligare förvaringsmöjligheter – till exempel för dokument, fakturor och beställningar – till höger om sätet i form av två stora tygklädda fickor. Instrumentpanelen i ”tornado red” kontrasterar mot den mörka interiören (svart metallicfärg ”Nano” i lastområdet samt svart konstgjort läder i neoprenstil för sätet). Förarens säkerhetsbälte är också designat i rött.

Data. Lastvolymen i cargo up! har utökats jämfört med standardmodellen – från 951 till totalt 1 400 liter. Det finns två förvaringsbehållare i lastgolvet, båda med stängbart lock: en på passagerarsidan (23 liter) och en i bagageutrymmet (46 liter). cargo up! kan nå en hastighet på 160 km/h och drivs av modellseriens instegsmotor på 60 hästkrafter. Kombinerad bränsleförbrukning: 4,5 l/100 km (motsvarande 105 g CO2/km). Skåpbilen ligger 15 mm närmare marken, väger 929 kg och kan hantera en last på 426 kg – det räcker för enormt många pizzakartonger och paket!

Källa: Volkswagen Personbilar.