Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förbud mot tung trafik i centrala Umeå bör prövas

Foto: Wikimedia.
Foto: Wikimedia.

Genomfartsförbud för tung trafik på Västra Esplanaden i centrala Umeå bör prövas, liksom möjligheten att inkludera denna statliga väg i en miljözon. Kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott har gett tjänstemän uppdraget att driva processen vidare.

Trots att E4 har flyttats till Kolbäcksvägen, fortsätter tung trafik att trafikera Västra Esplanaden i genomfart. Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid överskrids kraftigt vid vägen, och den tunga trafiken står för en stor del av utsläppen.

Invändningar från Trafikverket
Kommunens ambition är att begränsa den tunga trafiken i genomfart i centrala Umeå så långt det är möjligt. Umeå kommun och Trafikverket har diskuterat möjligheterna att införa förbud mot tung trafik i genomfart längs Västra Esplananden. Trafikverket har dock invänt att Väglagens paraplyparagraf motsäger införsel av förbud mot viss typ av trafik på en statlig väg.

– Våra tjänstemän har fått motstridiga besked i sina kontakter. Därför vill vi få detta prövat, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S).

Kan bli först
Kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott vill att ett genomfartsförbud behandlas hos Länsstyrelsen med Transportstyrelsen som eventuell överprövningsinstans. Eventuellt skulle det bli första gången som ett liknande genomfartsförbud prövas i Sverige.
Utskottet bedömer vidare att det finns en möjlighet att pröva inkluderandet av statlig väg i Umeås förslag till miljözon.

Källa: Umeå kommun.