Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vildmarksmässa

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Den här helgen kan man åka till Stockholmsmässan och lära sig klättra och kasta flugspö och boka björnsafari i Finland.

Den här helgen är det åter dags för den årliga Vildmarksmässan på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är en intressant och rolig mässa om friluftsliv. Den täcker i stort sett alla aspekter av det och den vänder sig till både de som gillar att ta en lite längre promenad på helgerna och väderbitna fjällrävar. I en monter säljs det böcker om friluftsliv. Där kan man köpa böcker om bland annat de bästa fiskevattnen runt Stockholm och en bok som heter ”Bästa weekend-vandringarna i Stockholm”. Vildmarksmässan pågår samtidigt som mässan Allt om sjön och i samma hall. Gränsen emellan utgörs smart nog av kajaker med tillhörande paddlar, vilka kan tillhöra vilkendera av de två mässorna. Paddlar verkar vara en hel vetenskap i sig. De finns i flera olika utföranden och material.

Tentipi är där och visar upp sina speciella tält. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Vatten kan man ju, förutom att paddla i, bland annat också vaska guld i. En representant från föreningen Guldgrävar´n är på plats och demonstrerar hur man gör för att vaska guld. Sanden han vaskar i kommer från Emmån i Småland. Vid demonstrationen vaskade han fram tre små guldkorn. Med rätt teknik och lite tur så går det enligt honom att vaska fram guld lite varstans i Sverige. Och att vaska behöver man inget tillstånd för, inte ens i områden som är inmutade av någon annan. Det är  en del av allemansrätten. 2014 så är det VM i guldvaskning i Sverige. Det är Kopparberg som får äran att inhysa den tävlingen.

En viktig del av friluftsaktiviteter är ju maten, både för att överhuvudtaget orka och för att kunna njuta av det. Bränna Gårdsmejeri är där och marknadsför sina ostar, och ett par andra mindre företag är där och marknadsför sina charkuterier. Utöver det så kan man också köpa frystorkat av olika märken och sportdryck.

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Olika aktiviteter som man kan prova på är, förutom guldvaskning, klättervägg, dykning och kasta med flugspö. För att pröva klättring får man inte ha anlag för höjdskräck. Man klättrar upp till taket i mässlokalen.

Om man vill så kan man boka en björnsafari till Finland. Då ligger man i ett gömme i tre dagar och väntar på björn. Det utlovas att man ska få lära sig att fotografera björn. Gömmet ligger i vildmarken i östra Finland, bara två kilometer från ryska gränsen.

Längst in i lokalen ligger Café Flugan. Där kan man koppla av med en whisky till hyfsat pris när man är trött på att gå omkring.