Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mässa för livsnjutare

Foto: Joakim Holmberg

Igår började den årliga whiskymässan i Stockholm. En mässa för öl och whisky och andra drycker i världsklass.

På torsdagen började den 21:a whiskymässan i Nacka strand. Världens största whiskymässa för 20:e året i rad och en av världens tre största ölmässor. Förutom de största märkena från Skottland, Irland, USA och Japan så kommer det fler och fler mindre svenska destillerier. När Mackmyra startade sin verksamhet för flera år sedan var det någonting väldigt unikt. Men de har sedan banat väg för andra. Bland annat var Bergslagens destilleri från Nora där. De hade visserligen ingen whisky ännu eftersom den måste lagras några år på fat för att få kallas whisky. Det vill säga ingen egenproducerad whisky. Däremot hade de importerat whisky på fat från Skottland som de sålde under namnet Engelbrekt. Den var riktigt god, både smakrik och lättdrucken. Men de hade ett kumminkryddat brännvin som var riktigt gott. ”Tre gummor” hette det.

Mackmyra var där och presenterade sina nyheter som kommer på Systembolaget första november, en whisky och en whiskylikör. Whiskyn gick under namnet Vildhallon. Den var lagrad på fat tillverkade av vildhallon, vilket gav whiskyn en speciell smak. Att göra whiskylikör är det längsta de tänker sträcka sig från sin ursprungliga idé. De har inga planer på att göra någon annan sprit än just whisky.

Mittemot Mackmyra höll Danmarks första whiskydestilleri till. De serverade en whisky med tydlig tjärsmak direkt från ett träfat.

Förutom väldigt mycket öl och whisky så finns det diverse andra spritsorter och även champagne.