Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tio-års-jubilerande chokladfestival

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Nu är det åter dags för den årliga chokladfestivalen med en massa härlig choklad av hög kvalitet.

Idag på fredag klockan tio slår dörrarna upp för årets upplaga av Chokladfestivalen och håller på till på söndag kväll klockan sex.
I år är det tio-års-jubileum. Genom åren har de haft totalt 126 300 besökare. Första året hade de bara öppet en dag vilket de väl snabbt insåg var för litet.
Antalet utställarpartners har ökat från fyra till över femtio. Det är en mässa som handlar om choklad som hantverk och hälsokost.
Bra choklad får dig ju att må bättre rent mentalt. Dessutom är den rent fysiskt uppiggande och bra för hälsan. Den innehåller
flera nyttiga ämnen, bland annat fluor. Så den är faktiskt bra för tänderna. Den innehåller också ett ämne som motverkar karies.
På mässan hålls det föredrag om bland annat choklad och hälsa och ett annat om chokladförsäljning som hjälper bergsgorillorna
i Kongo.
Naturligtvis så får man ju också prova en massa god choklad. Systrarna Kanold´s från Göteborg, de som gör Kanold´s Gräddkola,
är där och demonstrerar sina fantastiska whisky-praliner. De gör praliner av Mackmyra, Laphroaig, Ardbeg och Chivas Regal. I Laphroaig- och Ardbeg-pralinerna känner man tydligt den rökiga whiskyn. Praliner för en whisky-älskare! Mackmyra och Chivas Regal är ju whisky-sorter som saknar de andra två sorternas rökighet. De pralinerna smakar mer som traditionella chokladpraliner med en rik chokladsmak. Under tillverkningen häller de i whiskyn sist av allt, så ingen alkohol försvinner under tillverkningsprocessen. Det används en flaska per sats. En sats är cirka 250 bitar. Personalen rekommenderar att man inte kör bil direkt efter att man ätit deras praliner. För dem som föredrar lite sötare smaker så finns det också en champagne-pralin och en glögg-pralin.

Systrarna Kanold´s började som Bröderna Kanold´s 1901. Det var två bröder som åkt över till USA och lärt sig att göra gräddkola. Numera är det alltså ett matriarkat. Tyvärr så har de inga återförsäljare i Stockholm, men i Göteborg har de två butiker och ett café. De kan ordna webb-försäljning men det finns ingenting organiserat.

Hos Pralinhuset kan man pröva en rabarber-pralin, eller deras nya Lambada Nougat, en pralin i tre delar som gott och väl räcker till en kopp kaffe. Rabarber-pralinen var också riktigt bra. Syrligheten i rabarbern matchade utmärkt sötman i chokladen.