Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mack-SM 2012 genomförs på Mitt Kök den 8 november

Den 8 november koras årets macka och det avgörs vem som gör Sveriges mest välsmakande, trendiga och nyttiga macka under Mitt Kök mässan i Stockholm. Finaluppställningen består av åtta bagare och konditorer från Slöinge i söder till Gällivare i norr. Finalisterna ska inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter.

Den 8 november koras årets macka och det avgörs vem som gör Sveriges mest välsmakande, trendiga och nyttiga macka. Finaluppställningen består av åtta bagare och konditorer från Slöinge i söder till Gällivare i norr. Finalen som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer avgörs under Mitt Kök, Stockholmsmässan i Stockholm, där finalisterna inför en expertjury ska färdigställa 20 mackor var på 45 minuter.

Uppgiften är att göra en modern och näringsriktig macka som är lätt att ta med sig. Möjligheten att äta mackan på språng bedöms tillsammans med smak och utseende, nytänkande, tillvägagångssätt och effektivitet.

Plats: Mitt Kök, Stockholmsmässan i Stockholm
Datum: 8 november
Tid: Tävling kl. 11.00 – 13.30, prisutdelning 15.00

Program för final i Mack-SM som avgörs på stora scenen

Tävlingen avgörs i två heat och efter juryns överläggningar presenteras vinnaren samt tvåan och trean vid en prisutdelning.

11.00 Heat 1: Lennart Ahlenius, Moa Gustafsson, Susanne Jalker, Louise Tubbin 12.30 Heat 2: Pia Frederiksen, Sarah Wennström, Malin Larsson, Jenny Roshage 15.00 Prisutdelning

De tävlande ska på 45 minuter skapa 20 moderna och näringsrika mackor som är lätta att äta på språng. Mackorna bedöms av en jury enligt följande: Nyttigt och trendigt bröd, 20 poäng, Smak, 20 poäng, ”Take away” – lätt att äta på språng, 20 poäng, Kostnadseffektiv tillverkning, 10 poäng, Koncept/nytänkande fyllningar, 10 poäng, Utseende, 10 poäng, Hygien 10 poäng.

Segraren i Mack-SM 2012 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

Följande 8 bagare/konditorer har gått till final i Mack-SM 2012:

Lennart Ahlenius, 31 år, bagare och konditor på Lilla bageriet AB i Lycksele. Tävlingsmacka: ”Rödingklämma med hjortronyoghurt”, en stenungsbakad mjukkaka med surdegsbröd fylld med rökt röding, hjortronyoghurt och vininkokta rödbetor.

Pia Frederiksen, 43 år, kallskänka på Wedemarks konditor och bageri i Östersund. Tävlingsmacka: ”Solhälsning från Jämtland”, en macka på surdeg med morötter, rotfruktschips och lax.

Moa Gustafsson, 23 år, bagerichef på Solhaga Stenungsbageri i Slöinge. Tävlingsmacka: ”Solhagas Viltmacka”, med bröd på rågsurdeg, krossad dinkel och linfrö. Fylld med rödbets- och päronchutney, fjäderkål, hjortpaté och stekta kantareller.

Susanne Jalker, 46 år, kallskänka på Conditori Nordpolen i Vara. Tävlingsmacka: ”Nordpolens smäck”, ett trekantigt surdegsbröd med tranbär i med lokalt tillverkad kallrökt kalkon, brie och rödbetsskott.

Malin Larsson, 20 år, kallskänka på Hansens Café & Bageri i Sandviken. Tävlingsmacka: ”Chèvre Italia”, ett surdegsbröd med chevrè, parmaskinka, valnötter och fikonchutney

Jenny Roshage, 26 år, konditor på Lindquists Konditori i Stockholm. Tävlingsmacka: ”Roshages lyxlunch”, en macka på öl -och dadelbröd med confiterat kycklinglår, salsiccamajonäs och salsiccacrisp.

Louise Tubbin, 25 år, kallskänka på Bernards konditori i Jönköping. Tävlingsmacka: ”Bernards laxiga drömwrap”, en wrap på fullkornstunnbröd med varmrökt lax, fetaost, honungsmelon, philadelphia, grönsaker och en pesto-crème fraiche med sweet chili.

Sarah Wennström, 22 år, konditor och kallskänka på Bageri Baktanke i Gällivare. Tävlingsmacka: ”Rendröm”, ett vitt surdegsbröd med philadelphia smaksatt med wasabi, röd mangold, rökt och gravat renkött, marmelad med äpple, ingefära och vanilj samt ärtskott och inlagda morötter.

Källa: Sveriges bagare och konditorer.